Mecsúszott a forint a nemzetközi vérzivatarban

Több mint fél százalékos gyengüléssel reagált a magyar deviza csütörtökön a nemzetközi piacokon kibontakozott eladási hullámra. A befektetők egyrészt a Fed kötvényprogramjának fokozatos leállításától, másrészt pedig a kínai gazdaság lassulásától tartanak.
Beke Károly, 2013. május 23. csütörtök, 16:52

Csütörtök délutánra 291,85-ig gyengült a forint, ez 0,7 százalékkal volt magasabb a szerdai szintnél. A dollárral szemben 225,92-ig esett a magyar fizetőeszköz, míg a svájci frank 233 forintba került. A nemzetközi színtéren az euró ismét 1,29 fölé erősödött a dollárral szemben, míg a svájci frank a szerdai meredek gyengülést követően ismét 1,25 közelében volt, vagyis gyakorlatilag visszatért a keddi szinthez.

A nemzetközi piacokon a szerdán megjelent Fed-jegyzőkönyv és a vártnál gyengébb csütörtöki kínai PMI-adat bizonytalanította el a befektetőket, ennek köszönhetően világszerte az eladók kerültek fölénybe a tőzsdéken.

A magyar kötvénypiacon az ÁKK a tervezettnél kevesebb 12 hónapos diszkont kincstárjegyet tudott értékesíteni, mivel a szokásosnál kisebb volt az érdeklődés a papírok iránt. A hozam ennek ellenére nem mozdult el jelentősen, mindössze 4 bázisponttal volt magasabb a két héttel ezelőttinél. A másodpiacon megállt a hozamcsökkenés, minden futamidőn emelkedtek a hozamok, a 15 éves papírok 11 bázispontos hozamemelkedése volt a csúcs.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK