A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Az olajlufi tavalyelőtti kipukkadása óta megszakadt a korábbi korreláció a kőolaj és a földgáz határidős jegyzése között. Bár fűtőérték alapján a különbség papírforma szerint hatszoros kellene hogy legyen, az olaj többes felhasználása, illetve a regionális terméknek számító gázzal szemben globálisabb jellege miatt azonban inkább 6-12-szeres különbözet tekinthető normálisnak - mondta el lapunknak Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője.


A tavaly nyári huszonötszörös extrém kiugrás óta mostanra már a normális állapot közelébe záródott termékek ára között nyílt olló. Az elszakadás egyik oka Háda szerint az lehet, hogy az elmúlt években a technológia fejlődésével korábban elérhetetlen helyekről is ki tudják termelni a gázt, az ezáltal bővülő kínálat viszont nem tudta tartani a lépést a válság miatt drasztikusan visszaeső kereslettel.


A két energiahordozó árfolyamának további alakulását illetően a fő kérdés, hogy féléves távlatban beigazolódnak-e a gazdasági növekedés helyreállásával kapcsolatos várakozások. Amennyiben igen, akkor a kereslet növekedésével további emelkedés is elképzelhető, bár az olajnál gyorsabban és nagyobb mértékben. Stagnálás esetén az adhat támaszt, hogy a jegybankok lassabban vonják ki az árakat felhajtó többletlikviditást a rendszerből. Amennyiben viszont a W alakú recessziót várók félelmei igazolódnak be, akkor a második láb lerakása komoly visszaesést indukálhat. Mindenesetre technikai alapon a kőolaj 70-82, a földgáz pedig a 5,20-6,10 dolláros sávban mozoghat Háda szerint, a további irányt az ezekből való kitörés szabhatja meg.


Rövidebb távon a fűtési szezon végéig még van esélye a földgáznak az emelkedésre, a legnagyobb amerikai fogyasztónak számító keleti parti térségben ugyanis februárban igen hideget jósolnak a meteorológusok - mondta el lapunknak Gelencsér Zsigmond, a Solar Capital elemzője.


Így rövidebb távon a jelenleg 5,3 dollár körül vibráló energiahordozó jegyzése elérheti a 6 dolláros szintet, ám azon túl nincs nagy esély az emelkedésre - véli a szakember. A nyitott kötésállomány alapján mindenesetre az esésre játszó pozíciók vannak túlsúlyban, egy esetleges fordulat esetén ezek zárása dobhat valamennyit az árfolyamon. Jelentős drágulást viszont legfeljebb a dollár markáns gyengülése idézhetne elő, ami a görög helyzet tisztázódásáig nincs napirenden.


További nyomást gyakorol az árfolyamra, hogy a készletek az 5-7 éves átlagnál magasabb szinten vannak, így a fűtési szezont követő tavaszi újrafeltöltési ciklus gyorsan lezárulhat és az árfolyam akár a 4 dolláros szint közelébe is eshet.


Ezt tetézi, hogy a nyomott árfolyam ellenére a felhozatal is inkább emelkedést mutat. A WTI esetében Gelencsér az elkövetkező 1-2 hónapban 70-80 dollár közötti sávozásra számít, féléves távlatban a sáv teteje kitolódhat hordónként 90 dollárig. Az elemző úgy véli, az árfolyamot az elkövetkező időszakban továbbra is a gazdasági fellendülés keresletnövelő hatására alapozó várakozások mozgatják majd, főleg az ipari rendelési állományok, illetve a gazdasági aktivitás mértékét mutató munkaerő-piaci adatok lehetnek relevánsak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!