Az olaj jegyzése pénteken folytatta a csökkenést, bár kora délután magasabban kereskednek vele a tegnapi záróértékénél, mivel a kereskedők azt várják, hogy a foglalkoztatottak számának növekedéséről tesznek bejelentést ma délután. A kőolaj márciusi határidős ára 15 centtel nőtt 73,29 dollárra a tengerentúli árutőzsdén, míg korábban 72,46-os szintre csökkent.

Ugyanakkor elemzők szerint az olaj árának növekedése valószínűleg csak átmeneti lesz, kivéve, ha a ma délutáni amerikai adat nem várt pozitív meglepetést fog mutatni. A Commerzbank szakértői szerint a jegyzések várhatóan tovább csökkennek majd.

Korábban elemzők úgy vélték, a kőolaj elérheti a 70 dolláros támaszt, majd a jövő héten újból felfelé indulhat, hacsak nem erősödik tovább a dollár.

A csütörtökön az Egyesült Államokban nyilvánosságra hozott pocsék munkanélküliségi adat és néhány európai nemzet megszaladt államadóssága miatt a részvénypiacok világszerte délnek indultak.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke csütörtökön azt mondta, hogy a gazdasági kilátások bizonytalannak látszanak. Az euró 4 százalékot vesztett értékéből a dollárral szemben idén a Görögország miatti aggodalmak és más nemzetek, mint Spanyolország és Portugália miatt, amelyek nehézségekkel küzdenek az uniós kikötéseket túllépő költségvetési hiányok miatt.

Az euró jegyzése 0,6 százalékkal tovább csökkent, 1,3648 dollárra péntek délután, ami a leggyengébb szint május vége óta, míg csütörtökön 1,3723 dollárt fizettek érte a tengerentúlon.

Egy ma délután várható jelentés megmutathatja, hogy az amerikai munkanélküliség 10 százalékon marad a Bloomberg elemzői konszenzusa szerint. A Munkaügyi Minisztérium az előrejelzések szerint közölheti, hogy az alkalmazottak száma 15 ezerrel nőtt.

A brent olaj márciusi határidős jegyzése 71,42 dollár hordónként, ami 71 centes csökkenés. A kontraktus tegnap 5 százalékkal, azaz 3,79 dollárral csökkent 72,13 dollárra hordónként.

Az arany is zuhant

Az arany három hónapos mélypontjára süllyedt Londonban elsősorban a dollár rallija miatt, illetve más nemesfémek ára is csökken.

Az amerikai dollár index, amely hat másik fő valutával szemben mutatja a zöldhasú értékét, hat hónapos csúcspontjára kúszott föl, részben az európai országok költségvetési hiánya miatti növekvő aggodalom következtében, amelyek visszafoghatják Európa gazdasági fellendülését. Az arany, amely tipikusan az amerikai valutával ellentétesen mozog, a legnagyobb mértékben csökkent az elmúlt több mint egy éves időszakot nézve tegnap.

A befektetők aggódnak az euró miatt, közölte Bernard Sin, az MKS Finance valuta és fémpiaci kereskedelmi részlegének vezetője. Ha a gyengülés folytatódik, az arany jegyzése 1025 dollárra eshet - vélte.

Az arany spot ára 14,13 dollárral, azaz 1,3 százalékkal estt 1049,57 dollárra unciánként pénteken. Az árak 4,2 százalékkal csökkentek tegnap és 2,3 százalékkal ezen a héten. Az arany április határidős ára 0,6 sázalékkal 1056,40 dollárra esett vissza a New York-i Comex kereskedésen.

Az ezüst spot ára is csökkent, unciánként 15,0075 dollárra, ami 1,6 százalékos mérséklődés, ez a legalacsonyabb ár Londonban az elmúlt öt hónapos időszakot tekintve.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!