Bár a múlt héten erős munkaerőpiaci adatok érkeztek - decemberben az elemzők által várt 177 ezer helyett 312 ezerrel emelkedett a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma -, piaci megfigyelők továbbra is úgy vélik, hogy az amerikai gazdaság növekedése veszít lendületéből. Jerome Powell elnök közelmúltbeli nyilatkozatai pedig fokozták azokat a várakozásokat, hogy a Federal Reserve óvatosabb szemléletmódra vált.

Powell pénteken egy konferencián kifejtette, hogy a Fed nem egy előre kijelölt kamatemelési pályán halad, és figyelembe veszi a piacok által beárazott, a növekedést lefelé húzó kockázatokat. Amonetáris politika alakítói rugalmasak lesznek, és erősen figyelnek a pénzpiacok jelzéseire.

Elemzők szerint Powell mondatai megerősítették azokat a feltevéseket, hogy a Fed lassíthatja vagy leállíthatja a monetáris szigorítást a következő hónapokban. A piacok máris kiárazták az idei kamatemelést, jóllehet a Fed nyíltpiaci bizottságának decemberi ülése után még két kamatemelést valószínűsítettek, a jövő évre pedig - igaz kis eséllyel - most már kamatcsökkentést várnak.

A Fed 2018-ban négy alkalommal, 25-25 bázispontos kamatemelést hajtott végre, legutóbb decemberben, amikor 2,25-2,50 százalékra húzta fel az irányadó kamatsávot.

Este hat órakor a dollárt 1,1468 dolláron jegyezték, napi szinten 0,66 százalékkal drágult a közös európai fizetőeszköz. Egy dollárért 0,9800 frankot adtak, 0,67 százalékkal erősödött a svájci fizetőeszköz. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 0,48 százalékkal 95,29 pontra csúszott le - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!