Az elmúlt hetek forintgyengülési hulláma ma délelőtt újabb lendületet kapott, s immár a tavaly márciusi csúcs által kijelölt 308 forint feletti zónát ostromolja az árfolyam. Ezzel elérte a 304 forintos szint áttörése után a következő fontosabb ellenállási zónát, s ha itt meg is pihenne az árfolyam, akkor is vannak arra utaló jelek, hogy nem biztos hogy ez lesz a hetek óta tartó gyengülési hullám végső célja.

A technikai kép nem sokat változott múlt heti elemzésünk óta. Az euró/forint árfolyamgrafikonon a legrosszabb jel, hogy alig van kedvező jel a forint számára. Az árfolyam már tavaly év végén kitört egy hosszabb távú csökkenő trendvonal fogságából, a hosszútávú forintgyengülő trend viszont életben van.

euró/forint napos
Kép: Alfatrader


A 300 forint fölé történt tavaly év végi kitöréssel sérült az utolsó olyan legitim csúcs a grafikonon, ahonnan mélyebb mélypontra futott korábban az árfolyam. Az 50 napos mozgóátlag változatlanul a 200 napos mozgóátlag felett van, azaz ott lebeg a "halálkereszt" a grafikon felett. A 304 forintos szint múltheti kiütésével validálódott az az emelkedő háromszög szerű alakzat, amelyből a számított célárfolyam 313-315 forint magasságába mutat. Ennél is gyengébb forintra, nevezetesen a 2012 év eleji 320 forint körüli szintekre mutat az a tavaly, mintegy 8 hónap alatt kiépült szimmetrikus háromszög alakzat, amelyből még november végén tört ki a kurzus.

E szinteken ugyanakkor van némi pozitívum is. Az egyik az, hogy a 308 forint körüli szintek korábbi csúcsként ellenállásként szolgálnak. A másik, hogy ismét a túlvettség határát súroló állapotban egy emelkedő trendcsatorna tetejéhez érkezett a kurzus, ez szintén ellenállást jelenthet az árfolyam számára (meg kell jegyezni azonban, hogy a trendcsatorna teteje önmagában nem jelentene erős szintet).

Ugyanakkor figyelembe véve a középtávú emelkedő trendcsatorna, az 50 napos mozgóátlag és a csúcsok-mélypontok elhelyezkedését a grafikonon, ha a most elért ellenállási szintről le is pattan az árfolyam, forinterősödési trendről nincs értelme beszélni, amíg 300 forint feletti zárásokat látunk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!