Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Péntek reggel már 246 forint közelében tetőzött a svájci frank jegyzése, részben annak betudhatóan, hogy az EUR/HUF nem tud elszakadni a 300-as szinttől, részben pedig annak, hogy a frank folytatta erősödését, így az EUR/CHF 1,2210-en is megfordult.

A legfrissebb svájci külkeradatok azt mutatják, hogy a svájci gazdaság az erős frank ellenére ellenállóbb, mint azt gondolni lehetett, ráadásul a svájci hangulatindex is jobb lett a vártnál, ami egyértelműen összefüggésben lehetett a frank erősödésével − kommentálta Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizakereskedője a frank csütörtökön megindult erősödését.

Forrás: Equilor

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy mindenki egy irányban volt nyitva, ami szokott hasonló jellegű pozíciókirázásokat okozni − tette hozzá Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője. Szerinte ráadásul az euró mindennel szemben gyengélkedik, ez szintén a csökkenés irányába mutat e devizapárnál is. Ugyanakkor amennyiben a hétvégén jó hírek érkeznek, akkor ismét megfordulhat a keresztárfolyam mozgása, újabb frankgyengülést váltva ki.

Az SNB megint nem lépett

Szerdán még arról szóltak a piaci pletykák, hogy jelentősebb érdeklődés van 1,25-ös lehívási árú overnight EUR/CHF vételi opciók iránt a nemzetközi piacon, vagyis voltak olyan szereplők, akik komolyan hittek abban, hogy a svájci jegybank feljebb tolja a védelmi szintjét csütörtökön, akár az 1,30-as értékre - mondta Ötvös Mihály, a CIB senior deviza üzletkötője.

Az opciók eladóinak ilyenkor bizonyos képlet szerint meghatározott mértékű euró/svájci frank mennyiséget kell vásárolniuk, hogy fedezve legyenek. Mivel az SNB nem lépett, s az opciókat nem volt értelme lehívni, az emiatt vásárlóknak (az opciók eladóinak) tegnap zárniuk kellett a pozícióikat, ami eladási nyomást gyakorolt a mostanában meglehetősen illikvid EUR/CHF piacon.

Amint az látszott, a korábbi 1,23-as sávalj alá, 1,229-re voltak elhelyezve stopok nagyobb mennyiségben, így a keresztárfolyam első körben 1,2280-ig esett.

A ma reggelre kibontakozó második esési hullám azonban már inkább aggodalomra ad okot, immár lehetséges, hogy az európai adósságproblémáktól való félelem ismét svájci frank vételi érdeklődést generál, s az sem zárható ki, hogy a piac tesztelni fogja az SNB erejét és 1,20-ig szorítja le az árfolyamot - vélekedett Ötvös. Emiatt óvatos lennék a vételekkel - fogalmazott.

Forrás: Equilor

Ha kitart a szint, jó befektetés lehet

Saághy Pál, az Equilor deviza üzletkötője szerint viszont el lehet kezdeni a pozícióépítést. Úgy véli, ebben az esetben jó stratégia lehet a sávos vásárlás a kisebb mennyiségtől a nagyobbig haladva, amennyiben az árfolyam tovább esik. Az 1,20-as érték olyan támpont, amihez minél közelebbi átlagárat lenne célszerű elérni a teljes pozícióra vetítve, stopot pedig 1,20 alá érdemes helyezni, arra az esetre, ha egy hirtelen sokk következne az euróval kapcsolatban és a piac erősebbnek bizonyulna az SNB-nél.

Saághy úgy véli, hogy fundamentálisan továbbra is túlértékelt a frank, ebben nem következett be változás, a hírvezérelt volatilis piacon azonban fontosabb szerepe van a kockázatkezelésnek, ezért a mostani árfolyamon nem tanácsos csukott szemmel vásárolni.

Amennyiben viszont az 1,20-as szint kitart, úgy kiváló hosszú távú befektetés az euró/svájci frank vétel, hiszen a kamatkülönbözet nekünk dolgozik (ha nem is olyan mértékben, mint egy forint vételi pozíció esetén), s egy év alatt egy figurát behoz a kitartó longosoknak. Utóbbi azt jelenti, hogy például egy 1,21-en nyitott vétel egy év múlva olyan, mintha 1,20-on nyitotta volna a befektető, mert ezt az 1 centet a kamatokkal meg lehet keresni.

Robog a svájci kivitel

Jelentősen erősödött a frank az euróval szemben csütörtökön, miután nyilvánosságra hozták, hogy szeptemberben 16,6 milliárd frank értékben exportáltak az alpesi országból, ami változatlan áron 9,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Az import ugyanakkor 14,8 milliárd frank volt, ez 1,5 százalékkal lett több a bázisnál − közölte a svájci vámhivatal.

A gyors javulást a frank árfolyamlimitjének bevezetésével és a magas ázsiai óra- és luxuscikk-kereslettel magyarázták.

Az első negyedévben a svájci export 49,941 milliárd frank volt, ami változatlan áron 14,8 százalékos növekedést jelentett, a másodikban az 50,095 milliárd frank 10,6 százalékkal magasabb, míg a harmadikban a 47,011 milliárd frank átlagosan már csak 7 százalékkal volt magasabb a bázisnál. Eközben a behozatal folyamatosan csökkent, a harmadik negyedévben már csak 41,687 milliárd frank volt, ami 0,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!