BUX
37917

Meddig emelkedhet még az olajár?

A Goldman Sachs szerint a jövő év második felére 100 dollár fölé emelkedhet a WTI kőolaj ára, a Credit Suisse elemzői pedig 85 dollárra emelték az olajra vonatkozó célárat.

Leszák Tamás, 2010. december 14. kedd, 09:43

A Goldman Sachs Group szerint az OPEC tartalék termelési kapacitásának visszaesése jelzi majd az olajpiac talpra állásának második fázisát, amely során a nyersanyag jegyzése hordónként 100 dollár fölé emelkedhet 2011 második félévében. A raktárkészletek gyorsan csökkentek az elmúlt hónapokban, a globális kereslet a valaha regisztrált egyik leggyorsabb növekedési ütemet mutatta - fogalmaz az elemzés.

Az olaj ára 11 százalékkal emelkedett idén, a nemzetközi energiaügynökség (IEA) néhány nappal ezelőtti havi jelentésében megemelte keresleti előrejelzéseit. A New York-i árutőzsdén december 7-én 90,76 dollárra emelkedett az olaj hordónkénti ára, ami 2008 októbere óta a legmagasabb szintet jelentette, jelenleg 88 dollár felett jegyzik a nyersanyagot. A Goldman szerint a WTI olaj ára három hónapon belül 89 dollárra emelkedhet, majd fél éven belül 100, egy éven belül pedig 105 dollárra. Száz dollár feletti árszint legutóbb a Lehmann Brothers összeomlását követően alakult ki, 2008 októberében.

A Credit Suisse kedden kiadott prognózisában hordónként 85 dollárra emelte a kőolajra vonatkozó célárát, válaszul az OECD-országok - főleg Észak-Amerika -, illetve Kína keresletének javulására. Az amerikai és európai olajtársaságok eredmény-előrejelzését a jövő évre 23, 2012-re pedig 10 százalékkal emelte meg a befektetési bank. Hosszú távú befektetőknek a BP lehet a legjobb választás a szektorból, a katasztrófát okozó olajkúttal kapcsolatos költségeket túlzottan pesszimistán ítélte meg a piac a hitelintézet szerint.