BUX
38504

Meddig eshet a forint, mi lesz később?

Az Inter-Európa Bank elemzői hosszabb távon a forint visszafogott erősödését várják, ám ha tartósan 270 fölé ragad be az euró jegyzése, valószínűsíthető a kamatemelés.

NAPI Online, 2006. március 22. szerda, 13:20

A forint gyengülése a nemzetközi környezetben lezajlott változásokra vezethető vissza - állítják az IEB elemzői. A befektetők a feltörekvő piacokról tőkét vontak ki, ezért azt lehet mondani, hogy az árfolyamgyengülés regionális jelenség volt, annak hátterében nem ország-specifikus okok álltak. A mozgások a fejlett és feltörekvő piacok közötti kamatkülönbözet fokozatos csökkenése miatti spekulációra vezethetők vissza. Mivel azonban a forint és a zloty 10 napra visszatekintve mintegy 3 illetve 2 százalékot gyengült, a cseh és szlovák korona árfolyama nagyjából visszatért a 10 nappal ezelőtti szintre. Ebből arra lehet következtetni, hogy a gyengébb fundamentumok befolyásolták a gyengülés mértékét.

Magyarország legsúlyosabb makrogazdasági problémája továbbra is a krónikus ikerdeficit - hangsúlyozzák a szakértők. Az euró 2010-es bevezetéséhez feltétlenül szükséges lenne egy hiteles konvergencia-program (beleértve az államháztartás konszolidációjának programját is) kidolgozása és megvalósítása. Ha a hiánycsökkentés elmarad, akkor további leminősítésekre is számíthatunk. A forint egy hiteles konszolidáció esetén nagy valószínűséggel erősödne középtávon az euróval szemben. A parlamenti és az önkormányzati választások miatt ugyanakkor nem biztos, hogy a hiánycsökkentéshez meglesz a kellő politikai támogatottság.

Az elemzők a következő hónapokra - kismértékű inflációcsökkenés mellett - változatlan alapkamatra számítanak. Abban az esetben azonban, ha az árfolyam veszélyeztetné az inflációs célokat, vagyis ha hosszabb távon 270 fölé emelkedne az eurókurzus, valószínűsíthető a kamatemelés.

Az IEB szakértői kismértékben erősödő, ám nagy volatilitású árfolyamra számítanak, ám a várttól gyengébb kurzus irányába mutató kockázatokat érzik erősebbnek. Az euró átlagos árfolyamát március végére 262, hathónapos távlatban 259, 12 hónapos távlatban pedig 257 forintra teszik. A Reuters-konszenzus is erősödő árfolyamot jelez, de az elemzők szerint nagyobb a valószínűsége egy gyengébb jegyzésnek. A 2006 végére vonatkozó várakozások 248 és 270 forint között szóródnak, az átlag 257.

A dollár azzal, hogy a Fed befejezheti a további kamatemeléseket, a legfontosabb támaszát veszítheti el. Az euró ezért erősödhet, ám a következő hónapokban csak igen korlátozott mértékben, 12 hónap alatt 1,24 dollárra. A fenti változások eredőjeként a dollár forintjegyzése is süllyedhet, március végére 215, hathónapos távlatban 211, 12 hónapos időtávban pedig 207 forintra.