BUX
39138

Meddig eshet a kukorica ára?

Erősen mínuszban jár a kukorica ára Magyarországon, Európában és a tengeren túl egyaránt. Egyelőre nem látszik olyan tényező, ami a tendenciát meg tudná fordítani.

Napi.hu, 2016. március 2. szerda, 13:31

Az árcsökkenés közgazdaságilag érthető: az idei és az elmúlt 2 év globális termése volt a valaha volt három legnagyobb betakarított termésmennyiség a világon és mivel a kereslet ezzel nem tartott lépést, a készletek is rekordszinten vannak. Jelenleg nem látszik olyan tényező, ami a tendenciát érdemben megfordítaná - derül ki a Magro.hu mezőgazdasági online piactér elemzéséből.

A kukorica fronthavi jegyzésének közel 5 százalékos csökkenése után az egyéves minimum közelébe érkezett az árfolyamgörbe Chicagóban (CME) február végére. A vékánkénti 350 dolláros ár már többször jelentett áthatolhatatlan támaszt a múltban és utoljára 2009 őszén volt ennél olcsóbb a kukorica határidős ára. Most mégis - a nagy készletek miatt - érdemi erősödés nehezen képzelhető el a következő hónapokban.

Párizsban csaknem 6 százalékot csökkent egy hónap alatt a kukorica ára és ezzel majdnem pontosan ott tart az árfolyam, ahol 12 hónappal ezelőtt, 146 eurós tonnánkénti árnál.

A magyar árutőzsdén hasonló mozgást produkált a kukorica: 4 százalékkal lett olcsóbb a termény határidős ára, így 43 ezer forinton fejezte be a februárt.

A hazai fizikai piac ugyanakkor nem követte le a tőzsdék változásait. Árcsökkenés nem volt, inkább stagnálásról beszélhetünk. Talán azért is, mert már hónapok óta olyan alacsony az adásvételek átlagára, aminél olcsóbbat az eladók már nem fogadnak el és inkább nem értékesítenek. A Magro.hu mezőgazdasági piactéren februárban 43 287 forintos átlagárat mértek.