A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Lefelé tartó mozgások tarkították a BUX grafikonját az elmúlt hetekben. Augusztus elején még 23 000 pont felett mozgott az index, és úgy tűnt, folytatódhat az emelkedés - a technikai kép erről árulkodott. A hangulat azonban hirtelen megváltozott a piacon, és vágtázni kezdett lefelé az árfolyam. 23 000 pont alatt 22 000 pontnál volt a következő fontos megálló, de a héten ez a szint is sérült. Amennyiben folytatódik a csökkenés, akkor a 21 400 pontnál húzódó mélypont jelenti a következő támaszt. Ez alatt már csak a júniusi minimum állíthatná meg az indexet.

Forrás: Napi Gazdaság


Az egyik leggyengébb blue chip most a piacon az OTP. Egyértelmű eladói nyomás látható a piacán, és erős emelkedés már hetek óta nem volt a papírban. Az augusztus eleji behalt kitörés indította el a lavinát, és jelenleg is sorra esnek el a támaszok az OTP-ben. Két rés is látható a grafikonon, hétfőn (4981-4948) és kedden (4861-4850) is kialakult egy hézag, melyek jelenleg már ellenállást jelentenek. A következő megálló a 4640 forintos mélypontnál látható, innen számítani lehet a pozitív korrekcióra. Közel három hónapja nem látható egyértelmű trend a bankpapír piacán, ezért pozíciókat csak rövid távon ajánlott nyitni, és mivel túladott a papír, ezért a támaszok környékén főként vételekben érdemes gondolkodni.

A Mol esetében 21 000 forintnál látható erős ellenállás. Az elmúlt hónapokban több alkalommal is megérintette az árfolyam ezt a szintet, de áttörni nem tudta. Egyre magasabb mélypontról indult az emelkedés a 21 000 forintos ellenállás felé, így egy emelkedő háromszög rajzolódott ki a grafikonon. A mozgástér egyre szűkebb, hamarosan kitörhet az olajpapír. Nagyobb a valószínűsége a pozitív elmozdulásnak, 21 000 forint áttörése esetén a 21 680 forintos csúcspontig száguldhat az árfolyam. Ha törik az emelkedő trendvonal, és lefelé indul a Mol, akkor 19 900 és 19 400 forint jelentenek megállót.

Látványos esést könyvelhetett el az elmúlt hetekben a Richter. A korábbi kitörés gyorsan kudarcba fulladt és a 47 290 forintos csúcspontról lefordult az árfolyam, majd egyre erőteljesebb esés bontakozott ki a gyógyszerpapír piacán. Az emelkedő trendvonal és a rövid távú mozgóátlagok sérülése begyorsította a lejtmenetet, melyet a 200 napos mozgóátlagnak sikerült megfékeznie. Innen pattant vissza a kurzus, és tegnap már egyértelmű korrekció alakult ki. Ha folytatódik az emelkedés, akkor gyorsan elérheti az árfolyam a 44 000 forintos ellenállást, felette pedig már csak 45 500 forintnál látható megálló. A 200 napos mozgóátlag erős támasz, ezért a közeljövőben ez a szint ismét megállíthatja az árfolyamot, ha az ismét negatív irányba indulna.

Rácz Balázs, az Erste Befektetési Zrt. elemzőjének cikke

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!