Véleményem szerint a "mindig keresünk valamit, ami miatt a forintnak gyengülnie kéne" szemlélet már nem releváns, ráadásul a magyar jegybank rá is erősített az alacsony kamatszint tartására, ami megfogta a hozamemelkedést és a hozamok ismét csökkenni kezdtek. A jegybanki hitelesség szempontjából ez egy fontos állomás volt - írta szakmai blogján Barlai Róbert, az OTP regionális treasury igazgatósága vezetője.

Ezzel együtt is a forint gyengülését én most spekulatívnak tartom; ha nem is 312 alatti, de legalább 316-os szintig, vagy akár az alá is egy korrekciót látok valószínűbbnek a nyári megnyugvásban. Ezt támasztja alá az is, hogy a jegybank kimutatása szerint kétéves csúcson van a külföldiek short állománya, és a gazdasági szereplők részéről mi inkább forinterősítő flow-kat látunk, mintsem olyan "pánik-forinteladást", ami természetes és gyengülő pályára tudná a forintot most állítani. Ezzel együtt több külső folyamat - az olasz belpolitikai válság vagy a török választás - továbbra is okozhat még meglepetéseket és volatilitást.

A dollár 1,25-ről 1,17-alá történő erősödése egy emerging market eladási hullámot és eszközkivonást generált, amelynek következtében nyomán kérdéssé vált a feltörekvő piaci országok kamatszintje, és megindult a devizagyengülés. Ezt láttuk az argentin válságnál vagy a török és orosz piac, deviza és kamatok gyengülésében, továbbá a sell-off kialakulásában.

Mindez minimális fertőződéssel hozott gyengülést a devizában. Ahogyan az például a zloty esetében történt, egységnyi töröklíra-gyengülés töredéknyi forintgyengülést eredményezett. Igaz, miközben ez a töröklíra-lufi - átmenetileg legalábbis, de - kipukkadt, a forint nem tudott visszaerősödni, ahogy a zloty sem. Egy likvid és nagyon szűk jegyzés továbbra is megmaradt a piacon, tehát egy sokszereplős és nagy forgalmú mozgást láttunk - fogalmazott a szakember.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!