A globális olajpiacra akár az évtized végéig a túlkínálat maradhat a jellemző, a tisztább energiahordozók iránti igény és az energia hatékonyabb felhasználása ugyanis ellensúlyozhatja az alacsonyabb árak hatásait a keresletre - áll a Nemzetközi Energetikai Ügynökség (IEA) friss, éves előrejelzésében.

Az IEA szerint 2020-ig a globális olajkereslet bővülése éves szinten átlagosan egy százalék alatt maradhat, ez sokkal alacsonyabb ütem, mint ami elegendő lenne annak a túlkínálatnak a felszívására, amely többéves mélypontra küldte az energiahordozó árfolyamát.

Az olajkereslet növekedési ütemének csökkenése egy olyan, közel 15 éves időszak után következik be, amelyet a fogyasztás jelentős megugrása jellemzett, elsősorban Kína és más feltörekvő piaci gazdaságok gyors iparosodásának köszönhetően. Azonban most úgy tűnik, Peking is elkezdett lépéseket tenni a nagyobb szennyezést okozó energiaforrások arányának csökkentése érdekében, miközben gazdaságát igyekszik egyre inkább a belső fogyasztás által vezérelt pályára állítani - idézi a jelentést a Financial Times.

Közeledik a vége a történelem legnagyobb mértékű olajkereslet növekedésével jellemzett időszaknak - mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója a lapnak. A kereslet már nem olyan erős, mint korábban, köszönhetően az energiahatékonyság növelését ösztönző szabályozási környezetnek - tette hozzá.

Az amerikai könnyűolaj árfolyama dollárban
Kép: Alfatrader


Az előrejelzésükben szereplő alap forgatókönyv szerint az olaj hordónkénti árfolyama 2020-ig nem éri el a 80 dollárt, mivel a túlkínálat csak nagyon lassan fog eltűnni, 2020 után ráadásul az olajkereslet növekedése gyakorlatilag megszűnik, az ezt követő 20 évben összesen 5 százalékkal számolnak. A globális fogyasztás 2040-re 103,5 millió hordó/év körül lehet, jelenleg 94,5 millió.

A keresletbővülést ebben az időszakban a magasabb árakhoz való lassú visszatérés és az alternatív energiahordozók térnyerése fogja meghatározni, különösen a fejlett gazdaságokban.

Összességében az Egyesült Államok, Európa és Japán olajkereslete napi 10 millió hordóval mérséklődhet 2040-ig - áll a jelentésben. Birol szerint azok az ígéretek, amelyek a decemberi párizsi klímakonferenciát megelőzik arra engednek következtetni, hogy további előrelépések lesznek majd a tisztább energiaforrások támogatásának irányában. Szerinte a nagy energetikai végek alulbecsülik ennek a keresletre gyakorolt hatását - tette hozzá.

Az előrejelzésben szerepel egy alacsony árfolyamokkal számoló forgatókönyv is, e szerint az olaj árfolyam az évtized végéig 50 dollár közelében maradna, s 2040-re kúszna csak vissza a 85 dolláros szint környékére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!