BUX
37233

Meddig szárnyal az arany ára?

Mérsékelte idei aranyár-előrejelzését a Credit Suisse - írta a Platts árupiaci hírportál.

MTI-Eco, 2013. január 3. csütörtök, 16:32

Az aranyár a héten nem tudta áttörni az unciánkénti 1700 dolláros árat, ez kételyeket ébresztett az emelkedő ártrend ütemének fenntarthatóságával szemben, így a Credit Suisse elemzői is előrejelzésükben 100 dollárral 1740 dollárra csökkentették a 2013-ra jelzett unciánkénti átlagárat. Az előrejelzés az elkövetkező negyedévekre unciánként 1690, 1720, 1790 és 1760 dolláros átlagárat irányoz elő.

"Az ár persze ennél magasabb is lehet, ha a befektetők meggyőződése szerint a fiscal cliff legkárosabb következményeinek elkerülésére hozott intézkedések idővel mégiscsak hátrányosnak bizonyulnak, illetve ha a feltörekvő piacokon váratlanul ismét felgyorsul az infláció - mutatott rá Tom Kendall, a Credit Suisse elemzője. A befektetési bank az idei első félévre az amerikai adósbesorlás-rontási várakozások fokozódására és a Fed mérlegfőösszegének növekedésre számít.

Az áremelkedést támogathatja az arany iránti fizikai kereslet növekedése is, bár India késznek mutatkozik további importkorlátozó intézkedéseket hozni - fogalmazott Tom Kendall. A stabilizálódó nemzetközi pénzügyi környezet azonban a negyedik negyedévre már eltereli a befektetők érdeklődését a biztonságos eszközökről. "A buborék kipukkadására azonban nem számítunk, sokkal inkább a leeresztésére" - tette hozzá az elemző.

Az arany árának alakulása el is maradhat előrejelzésünktől abban az esetben, ha a világgazdasági növekedés a vártnál nagyobb lendületet vesz, illetve ha az amerikai munkanélküliség a vártnál nagyobb mértékben csökken - mutatott rá az Kendall.