Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Barrick Gold Corporation szerint könnyen előfordulhat, hogy az utóbbi hetekben egyre magasabbra törő aranyár újabb csúcsokra emelkedik, és jövőre meghaladja az 1500 dolláros szintet. "Még mindig érkeznek a piacra újabb jelentős erejű vásárlók" - mondta Jamie Sokalsky, a társaság pénzügyi igazgatója. A nyolcvanas évek elején - az infláció hatásával kiigazítva - 2300 dolláron volt az arany ára, így aztán még bőven van tere a drágulásnak. "A makrogazdasági körülmények, a világpolitikai feszültségek és a szűnni nem akaró államadósság-válság miatt jóval több érv szól a vásárlás mellett, mint amennyi ok az eladásra volna" - fejtette ki a szakértő a londoni arany és ezüst nagykereskedelmi piac (LBMA) hétfői konferenciájának szünetében a Reutersnek. Az LBMA tagjai átlagosan 1.406 dolláros aranyárat valószínűsítenek 12 hónapra előre, 2011. szeptember végére. Bennfentesek szerint a drágulás sokkal inkább a dollár gyengülésének köszönhető, mintsem jelentősebb befektetői tőkebeáramlásnak - vélik ugyanakkor az Action Economics elemzői aláhúzva, hogy mindez figyelmeztető jel lehet azok számára, akik kitartó emelkedésre számítanak. Augusztus óta több mint 10 százalékkal drágult az arany, miután csalódást keltő adatok egész sora jelent meg az amerikai gazdaság állapotáról, és a romló kilátások az ezüst árát is megemelték; az ugyancsak befektetési menedéknek tartott nemesfém 30 éves csúcsra drágult a múlt héten. A MarketWatch beszámolója szerint a decemberi határidős jegyzés is átlépte az 1300-as szintet, a csúcsot a Globexen 1301,30 dollár jelentette.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!