A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Még egy negyedév sem telt el az évből, és a magyar részvénypiac ezalatt akkora mozgásokat produkált, ami békeidőben egy egész évre is szép teljesítménynek számít. A 2009-et 21 227 ponton záró BUX január 14-re csaknem 23 ezer pontra emelkedett, majd február 5-én érte el lokális mélypontját 20 224 ponton. Az elmúlt bő egy hónap viszont 19 százalékos emelkedést hozott az indexnél, amely tegnap már 24 ezer ponton zárt.

Még nagyobb mozgás volt megfigyelhető a tavalyi évet 5456 forinton záró OTP esetében, amelyet a január eleji kéthetes rally 6200 forintra vitt föl, majd következett február elején az 5130 forintos mélypont. Tegnapra viszont 6810 forintra emelkedett az árfolyama, ami öt hét alatt 33 százalékos drágulásnak felel meg (a részvény idei teljesítménye plusz 25 százalék).

A Mol növekménye december végétől, illetve a februári mélyponttól egyaránt húsz százalék. Az intenzív év eleji rally ráadásul a fantasztikus - a 2009. márciusi mélypontról 124 százalékos BUX-emelkedést hozó - 2009-es év után következett, nem kis fejtörést okozva a tapasztaltabb befektetőknek.

Ugyan a gazdaságban vannak enyhe fellendülésre utaló jelek, de a javulás mértéke nem túl nagy, különösen nem az Kelet-Európában. Amit a piacokon láthatunk, az sokkal inkább a hitről és a likviditásról szól, és mindkettőből akad bőven - mondta Móró Tamás, a Concorde részvénystratégája. A bankok ugyan nem hiteleznek, de ez alól kivétel az értékpapír-vásárlás, a lombardhitel-üzletág virágzik. A pénzbőségben úszó befektetők pedig hozamvadászatba kezdtek, amelynek során megtalálták a magyar részvény- és kötvénypiacot is.

Miközben a stratéga fundamentálisan nem tartja már vonzónak a magyar részvények árazását, likviditás alapon még elképzelhetőnek tart további emelkedést. Itt azonban már nem erőltetné a vételeket, hiszen a részvények többsége túlvett, egyedül az osztalékfizetés előtt álló Magyar Telekom kínálhat jó vételi lehetőséget. A szakértő szerint a választásoknak nem lesz jelentős hatása a tőzsdére, csak akkor, ha egy 20 százalék feletti Jobbik-előretörést hoznának.

De a Concorde várakozásai szerint jó eséllyel meglesz a Fidesz kétharmados többsége, ami semleges hatással lehet a piacra. A BUX alakulását a választásokkal szemben sokkal inkább a nemzetközi pénzáramlás határozza meg, illetve hogy a magyar költségvetésben lesz-e elszállás: mi úgy gondoljuk, hogy ez sem reális veszély - tette hozzá Móró.

Hamar Márton, a Pioneer Alapkezelő részvényportfólió-menedzsere alapvetően optimista a magyar piaccal kapcsolatban; bár az emelkedés elég gyors volt, emellett szerinte abszolút megalapozott. A rally intenzitását a shortpozíciók zárásával magyarázta a szakértő: egyes hedge fundok mellett lakossági befektetők is szeretik shortolni az OTP-t, miközben az intézményi befektetők alulsúlyozottak voltak és a vételi oldalon álltak az utóbbi időben.

A Molnál az olajtalálattal kapcsolatos bejelentés is vevőket hozott a piacra - tette hozzá. Magyarországon az egyensúlyi helyzet sokkal jobb, mint sok más helyen a világon, az alapok alapvetően emiatt súlyoztak bennünket vissza az elmúlt időszakban, ami az alapkezelő szerint teljesen érthető. Most lehet, hogy lesz egy kis oldalazás, visszatesztelés a piacon, de alapvetően magasabb szintekre számíthatunk az év hátralevő részében - mondta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!