Meddig ütik még a forintot, mi vár a magyar gazdaságra? - Így látják a szakértők

Jelentősen lecsökkent a további forintleértékelődést váró szakértők aránya a német ZEW intézet friss felmérése szerint. A BUX index emelkedését is többen várják, mint korábban, azonban a magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban pesszimistábbá váltak a szakértők.
Napi.hu, 2014. december 22. hétfő, 07:21
Fotó: Reuters

Sokat javult a forint várható árfolyamának a megítélése, legalábbis erre utal a német ZEW intézet és az osztrák Erste Bank közös felmérése, amelyet 65, régióval foglalkozó pénzügyi szakértő és portfóliómenedzser megkérdezésével készítettek. A felmérésben résztvevők már csak nettó 18 százaléka vár további forintleértékelődést a következő hat hónapban, november végén még elképesztően magas, nettó 44,1 százalékos volt ez az arány. Meg kel jegyezni azonban, hogy ezzel a magyar deviza még mindig kilóg a sorból, az összes többi régiós deviza esetében az euróval szembeni felértékelődést tartották valószínűbbnek a szakértők. Az egy hónappal ezelőtti szélsőségesen pesszimista hangulatra egyébként a felmérés hét éves történetében korábban egyszer volt példa, tavaly év végén, akkor masszív forintesés követte a rossz hangulatot.

Forintárfolyam és hangulat
Napi.hu


A mostani hangulatjavulásban fundamentális és technikai jellegű tényezők egyaránt szerepet kaphattak. Egyrészt az ECB részéről azóta egyre többen várják azt, hogy jövőre masszív kvantitatív lazításba kezd, s ez az elemzők szerint kedvező hatással lehet a régiós devizák árfolyamára. Másrészt az euró/forint keresztárfolyamra az elemzői előrejelzések zöma az idén megszokott, 301-317 forintos sávban való maradást tartják valószínűnek, így érthető, hogy a sáv aljához közel többen vártak gyengülést, mint a sáv tetejének megközelítésekor.

Javult a BUX index várható teljesítményének megítélése is: a szakértők körében jelenleg a felmérés bull/bear hányadosa 2,25-ön áll, egy hónapja még 1,4 volt. Ez viszont nem jó hír. A felmérés történetében ugyanis a BUX-szal kapcsolatos hangulati felmérés klasszikus mintát követett, szélsőségesen optimista hangulatot általában esés, pesszimistát pedig emelkedés követett. Bár a mostani érték nem tekinthető szélsőségesen optimistának, azonban az, hogy az elmúlt időszak gyenge BUX-teljesítményét javuló várakozások kísérik, nem az emelkedést támogató tényezőnek tekinthető.

BUX index és hangulat
Napi.hu


A régió többi országához hasonlóan kedvezőbb lett a magyar gazdaság jelenlegi helyzetének megítélése is. Novemberben még a válaszadók nettó 20 százaléka azt rossznak vélte, most semleges helyzet alakult ki, ugyanannyian tartják azt rossznak, mint jónak. Ennél rosszabb pontszámot Törökország, Ausztria, és Horvátország kapott. A kilátások viszont a régióban szinte egyedülálló módon romlottak, nettó 9,5 százalék szerint ugyanis azok rossznak tekinthetők, ez 9,6 százalékpontos csökkenés egy hónap alatt. Magyarország mellett csak Törökországnak sikerült negatív számot produkálnia ebben a tekintetben, ott a szakértők nettó 2,6 százaléka várja a helyzet kedvezőtlenebbre fordulását.

Az infláció gyorsulását nettó 23 százalék várja a következő hat hónap során, ez a régióban a legmagasabb érték, azonban közel 20 százalékpontos csökkenést jelent az egy hónappal ezelőtti helyzethez képest.  Csökkent mind a hosszú, mind a rövidtávú forintkamatok emelkedését valószínűsítő elemzők tábora, azonban előbbi esetében még mindig az azok lemorzsolódását, utóbbinál pedig felfelé való elmozdulását várók vannak többségben.

A régió egészének gazdasági kilátásai jelentősen jobbak lettek novemberhez képest: nettó 30,5 százalék vár javulást a következő hat hónapban. A ZEW ezúttal rákérdezett a válaszadóknál véleményük okaira is. A többség szerint a kilátások javulása elsősorban a növekvő belföldi és külföldi keresletnek, valamint a csökkenő olajáraknak köszönhető. Ugyanakkor a régió kilátásait jelentősen rontják az orosz-ukrán konfliktus negatív hatásai.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ABCYQ, 2014.12.22 19:41

@Tomi31: Magyar -Amerikai barátság sosem létezett!!!.Amerika egy HITELTELEN ÉRDEKORSZÁG!!! Elég csak 1956-ig visszamenni,amikor magyarok-meg németek tucatjait HAGYTÁK CSERBEN a Budai várban.Az amerikai rendőrség,és a CIA egy SEMMITTÉRŐ-SZARKUPAC.Gyerekeket gyilkolásznak MONDVACSINÁLT OKOKRA hivatkozva,teljesen büntetlenűl mind a mai napig,mert azt gondolják hogy nekik ezt is lehet.Azokat az amerikai embertársaikat,akik nem értenek velük egyet,MINDEN MÓDON MEGPRÓBÁLJÁK
ELLEHETETLENÍTENI,-ÉS NAPI SZINTEN PRÓVOKÁLJÁK ŐKET,sőt terroristáknak
titulálják.Ezért vannak a sok egyetemi véres leszámolások is.Az utóbbi
időben meg a sok rendőrgyilkosságok,teljesen JOGOSAN.

Amerikát a TERMÉSZET FOGJA ELPUSZTÍTANI,ugyanolyan aljas módszerekkel,mint
amilyeneket ők alkalmaznak,saját országain belűl,vagy nemzetközi téren.Az Irán elleni háborus konfliktus is bebizonyította a világ számára is,hogy
az amerikai hadvezetés egy NAGY NULLA.A mezítlábas Irániak több éven keresztűl hatékonyan visszaverték az amerikaiak ,nem egyszer csúcsteknikákkal felvonúltató támadásait is.

Ez az egész Vida Illdikós ügy mára kezd egyre jobban egy szappanoperához hasonlítani,és egyre dühítőbb lesz már mindenki számára.Miért nem áztatják
el a Fidesz kormányt-ha tényleg érintettek a korrupciós ügyekben.Vagy bevannak szarva megintcsak valamitől mint 1956-ban???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2014.12.22 19:11

@Tomi31: Igaza van! Jogos az USA-t egy ösztönös, erős, hatalmas vadállathoz hasonlítani! Úgy is viselkedik! Vélt, vagy valós sérelem esetén kész elpusztítani az őt háborgatót.

Ám azt gondolnánk, hogy egy ember, egy társadalom más...

Mint láthattuk, ámerika nem más! Fegyvertelen gyerekeket lőnek agyon abban a hitben, hogy nekik van fegyverük.

Az ámerikai politika - minő csoda - leképezi a társadalat.

Társadalmakat, országokat, embereket pusztítanak el abban a hitben, hogy nekik van fegyverük.

A világ ezt a mentalitást, ezt a gyilkos "ösztönt", ezt a mindent és mindenkit birtokolni, legyűrni vágyó attitűdöt helyesli, vagy legjobb esetben tétlenül nézi.

Szép, "új" világ!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2014.12.22 18:57

@Fricibacsi2:

Mert ha már a korrupció gyanúja felmerül, akkor egy ilyen személynek AZONNAL le kell mondania... Ha az MSZP lenne a hatalmon, akkor ORBÁN már kormány ellenes demonstrációt szervezne... KLÚZS.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2014.12.22 18:57

@Fricibacsi2:

Szokásához híven mellé beszél... Akkor felteszem újra a kérdéseimet... ÉS A KÉRDÉSEIMRE válaszoljon... mert a benzin ára nem kapcsolódik a témához...

És lehet megint közel 10-100 éves dolgokkal dobálózni... Az már a múlt... Foglalkozzunk azzal ami most van... Ez a tipikus jobbos hozzáállás... dobáljunk ezer éves dolgokat, mert a sok kevésbé okos ember megeszi és tovább csámcsog rajta... Beszélgessünk a mostani tüntetésen megvert tüntetőkről, meg a paprika spray használatáról... Amit a rendőrök használtak... Hogy lehet az, hogy akkor Orbán Viktor egyből felemelte a hangját, és vizsgálatot követelt... Most hol is van... miért is lapul?? Miért nem mond le, mert amióta hatalomra került azóta folyamatosan 300 fölött az euró, mikor Ő az MSZP idején azt mondta, ha egy kormány alatt 300 fölé emelkedik az euró ára akkor annak a kormánynak le kell mondani... Hol van most?! Miért nem teszi meg, hogy lemond?! És miért teszi még jobban tönkre a devizahiteleseket?? És miért nézi hülyére a magyarok?? És miért nem mond le Vida Ildikó, és miért nem indít vizsgálatot a kormány, vagy mikor akar indítani egy vizsgálatot aminek hatására viszik a börtönbe az egész kormányt?

Válaszolnál ezekre a kérdésre "drága barátom"?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ABCYQ, 2014.12.22 18:51

@Fricibacsi2:Legyenszíves egy pár kérdésemre hitelesen válaszólni.

Milyen egy büdös cigány az,akinek a miniszterelnöksége alatt 5 millió magyar ember éhezik???

Akinek az elviselhetetlen politikája miatt emberek milliói hagyják el az országot legyenek ezek orvosok,szakmunkások,más értékes emberek????

Milyen egy aljas ember az,aki milliárdokból stadionokat építtet,közbe meg magyar honfitársainak nettó 100000Ft alatti létminimálbéreket osztogat,hülyének nézve mindenkit,a 30-70000Ft-os havi nyugdíjat kapó nyugdíjasokról már nem is beszélve???

Mindenki nem lesz ám alkoholista emiatt,ha rajtam múlna addig rugdósnám
az utcán míg a vér kinem bugyogna a száján.Mocskos aljas zsidóbérenc-koszos cigány!!!!

Ezt az embert elkell takarítani a közéletből,minnél gyorsabban.Ön nagyon téved ha azt gondolja hogy a baloldaliak vannak csak kinn az utcán.Mindenkinek elege van már ebből a szemétládából,és remélem 2015-ben beis bukik,az úrizáló baráti köreivel is.Mert megérdemlik,amit műveltek magyar emberek millióival!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html