A Napi Gazdaság keddi lapszámának cikke

A Napi Gazdaság előrejelzésének megfelelően a maximálisan engedélyezett legnagyobb mértékben, 15 százalékkal zuhant tegnap nyitásban az econet-papírok jegyzése. A BÉT igazgatósága délután úgy döntött, a heves eladói nyomásnak engedve 15-ről 30 százalékra szélesíti ki az econet-részvények kereskedési sávját. A papír végül nem használta ki a rendelkezésére álló teljes teret, a zárásban 36 forinton, közel 25 százalékos mínuszban születtek az utolsó kötések. A kényszerlikvidálások jellemezte kereskedésben tegnap 357 millió forintnyi, azaz közel 10 millió darab részvény fordult meg. A piac a 36 forintos záróárral mintegy 2,4 milliárd forintra értékeli a cégcsoportot.

Hogy pontosan ér-e ennyit a vállalat, azt meglehetősen nehéz megbecsülni. Az évi 600-700 millió forint körüli EBITDA-val büszkélkedő Sziget 51 százalékos tulajdonrészéért jó időben biztosan akadna vevő másfél milliárd forint feletti áron is, ám az econet (új nevén Est Média) szombati közleményéből kiderült, lehet, hogy nem lesz elég forrása a cégnek az akvizíció folytatásához. Ebben az esetben viszont tulajdonrésze automatikusan 49 százalékra csökken, márpedig a kisebbségi részesedés értékelésekor indokolt meglehetősen nagy diszkontot használni.

A bejelentés szerint az econet reorganizálja majd a csoportot, megszabadul az üzemi szinten nyereségtermelésre képtelen leányaitól, ám ezekért a tagvállalatokért feltehetően számottevő összeget senki sem hajlandó majd fizetni. A Sziget-részesedés mellett komoly vagyonelemnek számíthat esetleg a cég reklámértékesítéssel foglalkozó kereskedőházának szerződésrendszere, ám ennek reális értéke felbecsülhetetlen. Jó piaci környezetben, stabil háttér esetén tehát akár reálisnak is lenne mondható a részvények 36 forintos ára, ám félő, a jelenlegi helyzetben nem itt találja meg az alját az árfolyam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!