Ha valaki karácsonykor vásárolt volna be a vezető amerikai részvényekből, akkor alig két hónap leforgása alatt ritkán látott mértékű, 20 százalékos nyereséget tehetett volna zsebre, legalábbis elméletben. Az ősz elején elindult és december 24-ig kitartó masszív eladási hullámban az S&P 500-as részvényindex árfolyamesésének mértéke épphogy átlépte a lélektaninak számító 20 százalékos értéket, ezzel a "hivatalos" nyelvhasználat szerint is medvepiac alakult ki az amerikai tőzsdéken.

A mélypont utáni megpattanás mértéke egyelőre nem meglepő, az ilyen medvepiacokra jellemző nagy eladási hullámokat sokszor természetes és intenzív áremelkedés követi, persze erre is megvan a tőzsdei szólás, amely szerint "a döglött macska is nagyot ugrik, ha elég magasról dobják le". A nagy kérdés, amelyet most vélhetően minden tőzsdei befektetésekkel foglalkozó szakember feltesz magának, hogy a mostani áremelkedés vajon csak egy medvepiaci rally-e, azaz hamarosan az eső trend újbóli visszatértére kell-e számítani, vagy pedig egy újabb bikapiac előszele és az őszi áresés - ha elérte is a 20 százalékos mértéket - csak egy korrekció volt-e az évek óta tartó lejtmenetben. Nos, ez hamarosan eldőlhet, s az a rossz hír, hogy a technikai elemzés hüvelykujjszabályai szerint elvileg a pesszimistább forgatókönyvnek nagyobb az esélye.

A jó hír az, hogy ritkán adódik olyan helyzet, amikor két technikai elmélet alapján is fordulópont közelébe érkezik a részvénypiac viszonylag egyértelműen jelezheti, hogy hogyan tovább, most viszont erre adódik példa.

Az egyik alapvető technikai eszköz, a csúcsok és mélypontok elhelyezkedése. A tavaly év végi áreséssel és annak leginkább utolsó körével ugyanis 2800 pont magasságában az S&P 500-as index egy elég egyértelmű legális csúcsot alakított ki. Megfelel minden kritériumnak, volt előtte legális mélypont a grafikonon (olyan mélypont, amelyet követően három napig a mélypont napján bejárt ártartományon kívül volt az index értéke), s új mélyebb mélypontra zuhant az S&P 500-as index értéke. Ezzel kialakult a csökkenő mélypontok és csúcsok sorozata az index grafikonján, amelyet más néven csökkenő trendnek neveznek.

Kép:

Ez azt is jelenti, hogy ha a 2800 pontot kevésbé szigorú mércével 3, szigorúbban 5 százalékkal áttörné az S&P500-as index, akkor megszakadna a negatív sorozat, ismét az emelkedő trend kialakulásáról lehetne beszélni és el lehetne temetni a medvét (ez praktikusan 2886, illetve 2940 pontot jelentene). Ha viszont innen lefordul az index, akkor a hüvelykujjszabályok szerint - amely azt mondja a trend addig érvényben van, amíg meg nem fordul - újabb, a decemberinél is alacsonyabb mélypontok kialakulására lehet számítani az index grafikonján.

A másik fontos fejlemény az index grafikonján, az a lassan túlvett állapotra jellemző értékeket felvevő oszcillátorok. A 30 napos RSI az elmúlt két hónap heves áremelkedése hatására már az 58-as értéket súrolja. Ha innen további emelkedés jönne, ami kivinné a mutató a 60-as érték fölé, akkor nagy valószínűséggel a bikapiac visszatéréséről lehetne beszélni. Medvepiacokon ugyanis nem szokott ilyen típusú "mega-túlvettség" kialakulni, ez a bikapiacok jellemzője. Az elmúlt két évtizedben nem is volt olyan, hogy medvepiaci rallyban 60-as érték fölé lengett volna ki a mutató (októberben egyébként ez a mutató sikeresen jelezte, hogy további áresések következnek).
Összefoglalva tehát az elmúlt két hónap emelkedésével az S&P 500-as index olyan árszintre érkezett, akkora lendülettel, ahonnan már nem nagyon van tovább hely felfelé egy medvepiaci rallyban. Ezért jó eséllyel itt az árfolyamok lefordulására lehet számítani. Ha mégis kitartana a felfelé menet, akkor viszont komoly pozitív trendfordulóról beszélhetünk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!