Mindkét fontosabb, az Egyesült Államokban készített hangulati felmérés szerint a befektetők kezdenek szélsőségesen pesszimistává válni a részvénypiaccal kapcsolatban. Az Investor Intelligence profi tőkepiaci hírlevélírók körében végzett felmérése szerint a pesszimista tanácsadók aránya 29,2 százalékra ugrott az egy héttel korábbi 24,7 százalékról, a piac csúcsán alig 17 százaléknyian voltak. Az optimisták aránya viszont 39,3 százalékra zuhant 43,8-ról, 11 000 pont feletti Dow értékeknél 55 százaléknyian voltak.

A két tábor egymáshoz viszonyított aránya, a bull/bear arány 1,35-re csökkent, ez alig valamivel magasabbb érték, mint a februári mélypontál tapasztalt. Az 1,3-as arány feletti értékek voltak eddig mérhetőek folyamatosan a tavaly tavasszal indult emelkedés kezdete óta, a 2007-2009-es medvepiacon viszont ezen érték alá szorult a mutató.

Az AAII, az amerikai kisbefektetői szövetség szoksásos heti felmérése szerint a többezer megkérdezett körében a kritikus 50 százalék fölé nőtt a medvék aránya, 50,9 százalékot mértek az egy héttel korábbi 33,7 százalék után. Az emelkedést várók tábora vészesen megcsappant, 29,82 százalékra zuhant 41,3 százalékról. A két tábor aránya, a bull/bear arány ebben a felmérésben a februári szint alá csökkent, 0,59-re, február elején ez az érték 0,68-on ért el mélypontját. Az arány négyhetes átlaga 1,05-re csökkent, tehát még mindig egy felett található. Ennél alacsonyabb értéket tavaly novemberben mutattak a felmérések.

Összességében elmondható, hogy a piaci szereplőket alaposan kijózanította az április közepe óta tartó korrekció a vezető tőzsdéken, s a hangulati indexek kezdenek már a pesszimista szélsőség irányába elmozdulni, annyira azonban mégsem értek el kritikus szinteket, hogy bizton lehessen számítani egy nagy felfelé körre. De már közel járnak hozzá.



Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!