Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az olaj hordónként 111 dolláron állt márciusban, míg most csak ötvenet ér, ez 55 százalékos zuhanás - a Dow Jones nyolc hónap alatt 38 százalékkal esett vissza. A nemesfém tehát jól teljesített befektetésként, de az ingadozás nagy volt: aki március 17-én az 1000 dollár feletti árcsúcson vásárolt a sárga fémből, az két héttel később már csak jóval 900 alatt adhatott túl rajta.

A harmadik negyedévben 18 százalékkal nőtt a sárga fém iránti kereslet az egy évvel korábbihoz képest, mivel az alacsonyabb árak meghozták az ékszerészek vásárlási kedvét, illetve a hitelválság elmélyülése az aranypiacra hajtotta a pénzüknek menedéket kereső befektetőket - derül ki a World Gold Council adataiból. Az év végi esküvői szezonra készülő indiai kereskedők több mint 30 százalékkal növelték vásárlásaikat, Kínába 18, a Közel-Keletre 15 százalékkal szállítottak több aranyat az eladók. A Lehman Brothers szeptemberi csődje nyomán 150 tonnával növelték készleteiket a portfóliójukban aranyat is tartó befektetési alapok.

Az emelkedő trend folytatódott novemberben is: a sárga fém harmadik hete folyamatosan drágul. Ennek részben az az oka, hogy az ázsiai jegybankoknak óriási dollártartaléka van, és az amerikai valuta gyengülésével párhuzamosan igyekeznek értékálló befektetésbe menteni vagyonukat. Részben erősödtek az azzal kapcsolatos spekulációk, hogy a Fed 0,25 százalékra csökkenti alapkamatát, ami negatív reálkamatot eredményezhet. Pénteken hat százalékkal, unciánként 795 dollárra nőtt az arany határidős jegyzése a New York-i árutőzsdén. Az ezüst szintén drágult és a GFMS Ltd tanácsadó cég szerint az arannyal együtt fog felmenni az ára. A platinára nyomást gyakorol, hogy e nemesfém legnagyobb vevői az autógyártók, amelyek kereslete csökken.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!