Shaun Osborne, a TD Securities vezető devizapiaci stratégája szerint a harmadik negyedévben 1,13, az utolsó három hónapban 1,08 dollár lehet az euró árfolyama és 2011-ben a keresztárfolyam elérheti az 1 dollárt. A következő időszaki kihívásokkal teli lesz az adósságcsapdába esett európai országok számára, a versenyképesség fenntartása szempontjából - tette hozzá a szakértő. A Bloomberg körkérdése szerint, a többség arra számít, hogy az euró tovább esik a dollárral szemben: a kurzus 1,19 dollár lehet az első negyedévben és 1,21 dolláron fejezheti be a következő esztendőt. Callum Henderson, a Standard Chartered szingapúri elemzője is az euró további leértékelődésére számít. Ebben a negyedévben 1,1-1,12 dollár köré gyengülhet a közös európai deviza és csak 2012-ben erősödhet 1,3 dollárig. A torontói CIBC szerint 1,18 dollárig gyengülhet az euró a harmadik negyedévben, majd erősödésnek indulhat: 1,2 dollárra értékelődhet fel az utolsó három hónapban és 1,24-re 2011 közepére. A szakértők szerint a következő 6 hónap lehet a vízválasztó az árfolyamot illetően. A Fed szerint a növekedés még eléggé sérülékeny, ami miatt 2011 második negyedévéig nem várható kamatemelés. Amennyiben felismerik, hogy a hazai kereslet nem elég a bővülés fenntartásához, gyengébb dollárra lesz szükség az export felpörgetése érdekében. Az eurónak korábban jelentős támaszt adott, hogy egyre nagyobb szerepet kapott a devizatartalékok között, ám az elmúlt időszakban csökkent a szerepe, ami szintén a gyengébb árfolyam felé mutat - mondta a Deutsche Bank egyik elemzője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!