BUX
38339

Még csak most kezdődik a dollár drágulása

Az euró/dollár keresztárfolyama tavaly június óta először törte át csütörtökön az 1,38-as szintet, s egészen 1,3730-ig ereszkedett alá. Szakértők szerint itt még nem ért véget a dollár erősödése.

Pápai Csaba, 2010. február 5. péntek, 08:48

Csütörtökön számos tényező táplálta a zöldhasú erősödését, s a dollár rallyja a napi események mellett fundamentálisan is indokolt - véli Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője. A szakértő szerint az euró/dollár keresztárfolyama akár 1,35-ig elmehet a következő egy-két hónapban, egyrészt a gyorsuló tőzsdei lejtmenettől, másrészt az Európai Unió fokozatos lemaradásától hajtva.

Az elemző szerint ugyan a tengerentúli tőzsdék teljesítménye és az dollár ereje közötti negatív korreláció enyhült az elmúlt időszakban, a részvény és a devizapiacok dinamizmusa továbbra is fennáll, még ha a korábban tapasztaltaknál kisebb mértékben is. Sörös Csaba szerint az S&P 500-as index csökkenése a dollár erősödésével párhuzamosan folyhat tovább, annak ellenére, hogy a korábbi tényezők - a tőzsdei kitettség mérséklésével párhuzamosan bekövetkező készpénz-állomány növekedés - hatása javarészt elenyészett. A két héttel ezelőtt megkezdődött, s azóta egyre fokozódó tőzsdei korrekció azonban a pozíciók további likvidálására sarkallhatja a befektetőket, akik a parkettről elsősorban nem euróba, hanem dollár-kötvényekbe menekíthetik pénzüket.

A Takarékbank szakértője szerint erre azért kerülhet sor, mert az amerikai állampapírok hozamai már most magasabbak az azonos lejáratú német államkötvényekénél, a bizonytalan eurózónás növekedési kilátások pedig csak növelik a spreadeket. Ezt az előrejelzést támaszthatja alá az ECB elnökének csütörtöki kamatdöntést követő nyilatkozata, amelyben továbbra sem történt utalás a monetáris politikai fordulatra; annak ellenére, hogy a Fed háza táján már hallani a héják kiáltását. A FOMC egyik tagja már a közeljövőben szükségesnek tartja a kamatszint emelését, míg az ECB még a nyíltpiaci intézkedéseinek visszavonásáról sem hozott döntést.

Sörös úgy véli, az irányadó indexek akár további 10-20 százalékot is eshetnek a korrekció során, s ez a régiós devizapiacokon is érződik majd. A forint megítélésére vonatkozó előrejelzésünket itt olvashatja.