Az augusztus végi, 70 dolláros éves mélypontról a nyersolaj árfolyama 82 dollár fölé emelkedett október elejére, ami az energiahordozó 16 százalékos drágulásának felel meg. A Wall Street 24/7 elemzője szerint az árakat az a feltételezés hajtja felfelé, hogy a feltörekvő piaci, elsősorban a BRIC-országok jövő évi igénye felülmúlja majd az eddigi várakozásokat, s így szűk lehet a kínálat az olaj világpiacán. A spekuláció nem minden alapot nélkülöz, hiszen a kínai olajimport már felülmúlja az exportot, s az ellátás korábban fontos szereplői, mint Mexikó és Indonézia kimerülőben van. Az OPEC eddig nem mutatott hajlandóságot arra, hogy a kitermelés volumenén változtasson, így várható, hogy a kereslet jelentősen felülmúlja a piac kínálta lehetőségeket 2011-ben. Az ellátást csak nehezítheti, s így az olaj jegyzését csak emelheti, ha a kitermelő országokban zavarok támadnak. Márpedig a kitermelést is zavaró eseményekre a Wall Street 24/7 elemzője szerint Nigériában és Kolumbiában, sőt Iránban is nagy az esély.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!