Hiába várható már a következő negyedévekben az amerikai vállalatok profitmarzsainak csökkenése, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a csúcson járó részvényindexek egyhamar csökkenésnek indulnának - állítja historikus adatokra hivatkozva Jason Trennert, a Strategas Research Partners vezető befektetési stratégája. Az elemző 1949-ig visszamenőleg tanulmányozta az amerikai részvénypiac bika és medve ciklusait, összehasonlítva azt a tőzsdén jegyzett cégek nyereségességének alakulásával. Arra a következtetésre jutott, hogy a tőzsdéken a felívelő szakasz átlagosan négy negyedévvel később ér véget, minthogy a cégek profitmarzsai a csúcsra jutnának, majd csökkenni kezdenének.

Az amerikai részvénypiacon a napokban ünnepelte hatodik születésnapját az a bika, amely a 2008-as pénzügyi válságot követően indult 2009 márciusában. Az S&P 500-as index értéke ezalatt az időszak alatt 666 pontról 2100 pont fölé is emelkedett, azaz több, mint háromszorosára.

Trennert szerint azonban egyelőlőre alaptalanok az aggodalmak, amelyek szerint a vállalati profitok növekedése már nem tartható, s emiatt esni fognak az árfolyamok. Az, hogy a profitmarzsok csökkenni kezdenek, nem feltétlenül jelenti a gazdaság felívelő ciklusának végét, szerint ezt jelzik a növekvő munkaerő költségek is. Ezek mind-mind a gazdaság erősödését jelzik.

Az, hogy a kamatok is lassan emelkedésnek indulnak, szintén hasonló jelenség. Ugyanazon ok miatt emelkednek majd az amerikai kamatok, mint ami miatt a piac felfelé megy, ez pedig a gazdaság erősödése - tette hozzá.

A mostani bikapiac már 2200 napja tart az Egyesült Államok tőzsdéin, s már csak két hónap választja el attól, hogy megelőzze az 1974-1980-as áremelkedést, amely a harmadik leghosszabb volt 1929 óta.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader

Persze az emelkedésnek megvoltak a fundamentális okai is, s ez nem csak a Fed elképesztően laza monetáris politikája, a nulla kamat és kvantitatív lazítás voltak. A bérszínvonal is lassú ütemben emelkedett. E mellett az amerikai vállalatok ebben az időszakban mintegy 2 ezermilliárd dollárt költöttek saját részvény vásárlásokra. A cégek részvényenkénti nyeresége így ebben az időszakban átlagosan 15 százalékkal tudott bővülni, ami háromszorosa az árbevétel bővülés ütemének.

Az üzemi eredményhányad - a működéshez közvetlenül kapcsolódó kiadások és árbevétel különbsége - rekordmértékűre, átlagosan 10,1 százalékra emelkedett a tavalyi harmadik negyedévben, s várhatóan 9 százalékra csúszott vissza az utolsó negyedben az S&P 500 cégeinél.

Az előző bikapiacon a profitmarzsok 2006 szeptemberében jutottak csúcsra, négy negyedévvel azt megelőzően, hogy az S&P 500-as index akkori csúcsára emelkedett volna 2007 októberében.

A részvényárak csúcsa 2000 márciusában pedig a profitmarzsok csúcsra jutását követő tizedik hónapban következett be. Időben a két esemény között a legkisebb eltérést 1973-ban lehetett tapasztalni, akkor mindössze egy hónappal a marzsokban tapasztalt csúcs után jött a negatív fordulat a részvénypiacon.

Érdemes a profitmarzsok trendjére figyelni - mondta Trenner a Bloombergnek. Tiszták, sokkal kevésbé zajosak, mint a részvényárfolyamok, vagy akár a profitok maguk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!