Várhatóan megint gyenge negyedéves eredményről adnak majd számot az amerikai tőzsdei cégek az elemzők előrejelzései szerint, s ezzel ez már a leghosszabb profitrecesszió lesz a tengerentúlon a pénzügyi válság óta - írja a Financial Times.

A piacot ezúttal is az energetikai szektor húzza majd lefelé, azonban számos más szektor, köztük a pénzügyi sem lesz képes növelni nyereségességét. Az S&P 500-as indexben képviselt nagyobb szektorok cégeinek átlagos profitja a tavalyi év hasonló időszakához képest a mostani előrejelzések szerint 5 százalékkal csökkenhetett a második negyedévben.

A csökkenés mértéke kicsit alacsonyabb az első negyedéves 6,8 százaléknál, azonban ez így már a negyedik olyan negyedév lesz, amikor a cégek profitja visszaesik az S&P Global Market Intelligence adatai szerint.

Az alacsony olajártól szenvedő energetikai szektort nem számolva is visszaesés lesz, átlagosan 0,4 százalékos. Mindezt úgy, hogy eközben az S&P 500-as index a fél év végén mindössze 1,5 százalékkal állt mindenkori csúcsa alatt. Ez sok elemzőt arra késztet, hogy feltegye a kérdést, nem-e előzték meg a részvényárfolyamok túlságosan is a fundamentumokat - írja a lap.

Az elmúlt 12 hónap átlagos nyereségeivel számolva az index átlagos P/E (árfolyam/nyereség) hányadosa jelenleg 19,5, ez az egyik legmagasabb érték 2004 óta. A becsült jövőbeli eredményekkel számolt P/E hányados 17,3, szemben annak elmúlt 15 éves 16-os átlagával.

Hatalmas a visszaesés

Az energetikai szektorban a visszaesés ismét hatalmas lehet, éves összehasonlításban 80 százalék, ez valamivel alacsonyabb az első negyedév 106,6 százalékos zuhanásánál. Az amerikai WTI könnyűolaj hordónkénti ára az idei második negyedévben átlagosan 45,64 dollár volt, ez nagyjából 20 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A hatalmas nyereség visszaesés ellenére a befektetők a második negyedévben már keresték az energetikai cégek részvényeit, köszönhetően az olaj árfolyamában bekövetkezett fordulatnak. Az energiahordozó ára ebben az időszakban 26,1 százalékkal emelkedett. Az energetikai szektor részvényei átlagosan 10,8 százalékkal drágultak eközben, ezzel túlteljesítették a közszolgáltató, a távközlési és az egészségügyi szektor képviselőit.

A pénzügyi szektor is jelentős kihívásokkal küzd. Az elemzők a lap szerint itt most átlagosan 7,6 százalékos profit visszaesésre számítanak, áprilisban még csak 0,7 százalékos csökkenésről szóltak az előrejelzések. A Deutsche Bank elemzői szerint a szektort egyaránt sújtja az alacsony kamatkörnyezet miatti kamatmarzs csökkenés, a különböző pénzügyi tranzakciók volumenének és ezzel a díjbevételek 20-25 százalékos visszaesése, valamint a növekvő költségek.

Mindössze két olyan szektor van, ami látványosabb bővülést mutathat majd fel. Az egyik a ciklikus fogyasztási cikkeket előállító, ahol 9,6, illetve az iparcikkeket gyártó, ahol 7,9 százalékos átlagos nyereségnövekedésre számítanak a szakértők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!