Még feljebb a BUX, 246 alatt az euró

Egyelőre ma is rekordmagasságokban mozog a BUX, az index ebédidőben egy százalékot közelítő erősödéssel 14 650 pont körül ingadozott. A vezető nyugat-európai tőzsdemutatók 0,2-0,3 százalék körüli többletnél tartottak.
NAPI Online, 2004. december 16. csütörtök, 12:47
Fotó:

Az emelkedés elsősorban a Mol-nak és az OTP-nek köszönhető, az előbbi a közelgő varsói bevezetés előtt közel 100 forinttal 12435 forintra drágult, míg a bankpapír árfolyama újabb csúcsokat döntögetve, 5639 forintra emelkedett. A Matáv kurzusa 872 forint, ami szintén magasabb mint a tegnapi záróár. A gyógyszerpapírok közül 100 forintos pluszban 11 ezer forint közelében állt az Egis, a Richter kurzusa viszont csökkent, a papírokért már csak 21750 forintot adtak.

Romlottak a magyarországi egyensúlyi mutatókra, a jövő évi gazdasági és ipari növekedésre vonatkozó elemzői várakozások. A Reuters által megkérdezett szakértők szerint 2005 végére 8 százalékra csökkenhet az alapkamat, a vágások többségére az év elején kerülhet sor.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2 millió 793 ezer volt 2004. január-októberben, ez 0,9 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - jelentette a KSH. A bővülés a versenyszférában bekövetkezett 1,5 százalékos emelkedésnek köszönhető, a költségvetésben 1,1 százalékos csökkenés történt.
A bruttó nominális átlagkereset 7,6, a nettó átlagkereset 6,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a reálkereset (7 százalékos infláció mellett) 0,4 százalékkal csökkent. (A bruttó bérek a versenyszférában 9,3, a költségvetési területen 4,7 százalékkal nőttek.)

Novemberben a várakozásoknak megfelelően 0,1 százalékkal csökkent a fogyasztói árszínvonal az eurózónában az előző hónaphoz képest, így az éves infláció üteme 2,2 százalékra mérséklődött.

A FreeSoft Rt. szerződést kötött a Vodafone Magyarország Rt.-vel szoftverfejlesztési munkák elvégzésére. A szerződés összege meghaladja a jogelőd FreeSoft Kft. előző évi árbevételének 10 százalékát, bár az összeg a FreeSoft árbevételében több évre elosztva jelenik meg. A tőzsdei IT-cég egyik nagytulajdonosa jelentősen csökkentette részesedését tegnap, pakettje a tőzsdei eladások révén 10,5 százalékról 2,09 százalékra csökkent. (E tranzakciók magyarázták a FreeSoft-papírok forgalmának tegnapi, látványos felfutását.)

A Csepel Holding tájékoztatása szerint az adóhatóság árverést tűzött ki a cégnek az Excel Európa Kft.-ben lévő 99,96 százalékos üzletrészére. A Csepel Holding Rt. rendkívüli igazgatósági ülést hívott össze a helyzet megoldására. A Garex-papírok kereskedését fel is függesztették a mai napra a BÉT-en.

Negyedmilliárd eurós hitelt vett fel a K&H az anyabankja által vezetett konzorciumtól. A hitelt egy összegben, az ötéves lejárat végén kell visszafizetnie.

Az Állami Autópálya Kezelő jövőre átlagosan 15 százalékos matricadíj-emeléssel számol, mivel az ingyenes szakaszok fenntartására nem kap állami forrást, nem támogatja a nem fizetős sztrádahálózat további bővítését.

Jelentősen emelkedett az elmúlt egy napban az olaj ára a nemzetközi piacokon, New York-ban 44,40 dollárt kellett adni januári határidőre az energiahordozó hordójáért.

Újabb havi mélypontra süllyedt a dollár a nemzetközi pénzpiacokon az euróval szemben. New Yorkban 1,3470 is volt a kurzus, igaz, európai idő szerint ma reggel kissé megnyugodtak a kedélyek, és az árfolyam 1,3419-re módosult.

A nyári és őszi emelések után a svájci jegybank ezúttal nem módosított a rövid távú kamatokon. A hazai bankok ugyan nem kötik közvetlenül a CHF-hitelek kamatát a svájci jegybanki rátához, az idén nyári és őszi, összesen 50 bázispontos emelést nem is érvényesítették, de megfigyelők szerint egy újabb svájci monetáris szigorítás már az itthoni hitelterhekben is éreztetné hatását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK