A Bloomberg 10 elemzői véleményt összesítő konszenzusa szerint egyértelműen folytatódik a kamatcsökkentés, és a megszólalók között olyan is akadt, aki egy 100 bázispontos mérséklést is elképzelhetőnek tartott. A többség, hat elemző azonban az 50 bázispontos csökkentést tartja a leginkább valószínűnek az augusztus 24-i ülésen.

Így vélekedik a KBC elemzője, Papp Zsolt is, aki szerint a júliusi kamatvágás fogadtatása azt mutatja, hogy a piac el tudja fogadni az ilyen léptékű enyhítést is. Az elemző úgy véli, a jelenlegi kamatszint nem indokolható.

A Bloomberg emlékeztet, hogy Magyarország, amelyik az első EU-tagország volt, amelyik a Nemzetközi Valutaalap vezetésével összeállított hitelcsomagban részesült, januártól júliusig tartotta a 9,50 százalékos alapkamatot a forint védelmében. A monetáris tanács júliusban váratlan mértékű, 100 bázispontos vágást hajtott végre, miután a magyar deviza március óta 14 százalékkal erősödött az euróval szemben, amiben a kormányzati válságkezelő intézkedések hatása mellett az általános befektetői hangulat javulása is tetten érhető.

Az inflációs adat növelte az augusztusi kamatvágás esélyét - vélekedik Tóth Gyula, az UniCredit bécsi elemzője is. Míg akadnak olyanok, akik szerint a vártnál jobb adat nem befolyásolja a kamatpolitikát, vannak más vélemények is, így például Peter Montalto, a Nomura elemzője szerint a túlbecsült áfahatás megengedi az 50 bázispontosnál nagyobb kamatvágást is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!