A részvénypiacot és az olajárakat egyaránt megrázta a múlt hét végén az iraki polgárháborús helyzet eszkalálódása. A helyzet a jelek szerint polgárháborúvá fajul, s a levegőben lóg Irak feldarboblása is - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Ahogy a nyugtalanság nő a térségben Bár a hadiipari szektorban érdekelt cégek részvényeit tömörítő PHLX defence sector index egy százalékos csökkenéssel zárta a hetet - összhangban a piac egészének gyengébb teljesítményével - azonban szakértők szerint a konfliktus nyomán előtérbe kerülhetnek az érintett cégek részvényei, s az energetikai társaságok papírjai is.

Ahogy a befektetők azt próbálják meg találgatni, mely cégeket hogyan érint az iraki helyzet, logikusnak tűnik, hogy az ilyen szituációkban a defenzívebb szektorok kerülnek a figyelem középpontjába. Jobban teljesíthetnek majd a hadiipari cégek részvényei is - mondta a Reutersnek Kate Warne, az Edward Jones befektetési stratégája. A piac egyre idegesebbé válik a polgárháborús helyzet miatt, s ez tipikusan az a helyzet, amely kedvező szokott lenni az olajipari részvények számára, miközben a piac egészére az óvatosság a jellemző - tette hozzá.

Az iraki helyzet romlása nem feltétlenül jelenti azt, hogy a befektetők azonnal ráugranának a hadiipari részvényekre azt feltételezve, hogy hamarosan nőnek majd az amerikai védelmi kiadások. Az amerikai közvélemény ugyanis nem feltétlenül nézné jó szemmel, ha országuk a jelenleginél mélyebben beavatkozna az iraki konfliktusba, amelyből nemrég még úgy nézett ki, hogy 10 év után sikerül kikeverednie.

Egyelőre nem fogjuk a hadiipari részvények súlyát növelni a portfóliónkban az iraki események hatására, a jelenlegi amerikai kormányzatnak ugyanis nem nagyon áll szándékában növelni az amerikai érintettséget a konfliktusban - mondta Scott Armiger, a jelentős Northrop Grumman érdekeltséggel rendelkező Christiana Trust portfólió menedzsere a Reutersnek.

A PHLX védelmi szektorban érdekelt cégeket tömörítő részvényindexe 93 százalékot emelkedett az elmúlt három év során, azonban a jó szereplés inkább a piac egészének emelkedésével volt magyarázható. Hogy felülteljesítővé válnak-e ezek a részvények, az még kérdéses, ráadásul a befektetők más cégek részvényit is választhatják, ha az amerikai védelmi kiadások növekedését tippelik. A Boeingnek is rengeteg bevétele származik az amerikai védelmi kiadásokból, de hasonlóan profitálhat egy ilyen irányú változásból például az orvosi implantátumokat gyártó a Precision Casptarts nevű  cég - írja a Reuters.

Ami ugrást okozhat az árfolyamokban az maga a változás lehet, amit a védelmi kiadások esetleges növekedése okozhat. A szektor cégeinek nagy része ugyanis jelenleg elég nyomott árazás mellett cserél gazdát, a piac ugyanis egyelőre azt árazza, hogy az amerikai védelmi kiadások inkább csökkenni fognak a következő években. Ezért azok a cégek, amelyek polgári ágon nem tudták eddig pótolni a védelmi kiadásokból származó bevételük lemorzsolódását, most nincsenek igazán csúcsformában - mondta Warne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!