Az elemzői várakozásokhoz képest vegyes gyorsjelentéssel rukkolt elő az első negyedévhez képest a Magyar Telekom. Az első negyedévben 14,9 milliárd forint nettó eredményt ért el a Magyar Telekom ami 16,4 százalékkal kevesebb a tavalyi évinél, de jobb mint az elemzői várakozás. A cégcsoportnál az árbevételt sikerült majdnem 3 százalékkal 146,6 milliárd forintra növelni, és ez meg is haladta a szakértők előrejelzését. A bevételek tekintetében ahogyan az várható volt az energia viszonteladásból származó pénzzel tudták ellensúlyozni a vezetékes és mobil hangalapú bevételek csökkenését. Emellett a növekvő TV, mobil internet és rendszer Integrációs/IT bevételek, valamint az okostelefonok növekvő eladásának köszönhető a tavalyinál magasabb adat. A forint gyengülése is kedvezően hatott a nemzetközi leányvállalatok forintban számolt bevételeire.

Az árbevételen belül a növekvő alacsony profit tartalmú energiaértékesítésnek viszont az lett a hatása, hogy az EBITDA 3,1 százalékkal 53,2 milliárd forintról 51,6 milliárd forintra mérséklődött, míg az EBITDA ráta 35,2 százalékot ért el. Az EBITDA-t csökkentette még a vizsgálattal kapcsolatos költségek és elhatárolások, alamint a leépítések miatti végkielégítéssel kapcsolatos költségek. Szintén hatással volt a mutató visszaesésére, hogy a bázis időszakban 1,4 milliárd forintos nyereség volt magyarországi ingatlanértékesítésből.

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató is azt emelte ki a gyorsjelentésben, hogy az energia viszonteladói szolgáltatásuknak köszönhetően a vezetékes telefonok lemorzsolódása az elmúlt évben a felére csökkent. Az áram és földgáz szolgáltatási helyek száma nagy ütemben nő, hiszen egyre több ügyfél veszi igénybe az energiaszolgáltatásokat. A vezetékes szélessávú, valamint TV előfizetők köre is jó ütemben nő az összekapcsolt szolgáltatásainknak köszönhetően, így már a vezetékes ügyfelek több mint fele dupla vagy tripla csomagra fizet elő. A mobil piacon is kedvező folyamatokat tapasztaltak, az elmúlt évben az ügyfélkör és a piaci részesedés egyaránt növekedett. Sajnos az új telekomadóval kapcsolatosan nem tartalmaz véleményt a Telekom gyorsjelentése.

Az idei tervszámokban sem valószínű, hogy számoltak ezzel. A gyorsjelentés szerint az idén 597,6 milliárd forint árbevételt, és 196 milliárd forint EBITDA érhet el a vállalat. Az előrejelzésben azonban csak a 25 milliárd forintnyi telekom különadóval számolnak, ami még a régebben bevezetett szektoradót jelenti. Ezen felül további 17,4 milliárd forintos terhet jelentenek a céget érintő vizsgálatokkal kapcsolatos költségek, valamint 6 milliárdot a végkielégítésekre fordított összeg.

A negyedik mobilszolgáltató megjelenését viszont 2012 végére várja a társaság. A mobil szolgáltatásoknál is csökkenést vár a cég a hangalapú szolgáltatásoknál, mivel a magyarországi piac telítődött. További növekedést várnak a mobil szélessávban, valamint az értéknövelt és adatátviteli szolgáltatások jövőbeli növekedési lehetőségeit tekintve, azonban ez a pozitív hatás nem lesz képes ellensúlyozni a hang alapú bevételek csökkenését. A mobil összekapcsolási díjak 20 százalékkal csökkentek 2012-ben, és további 25 százalékos csökkenést várnak 2013-ban, valamint tovább csökkenhetnek a mobil végződtetési díjak is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!