A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Nem is igazán az árbevétel visszaesésének mértéke lehet érdekes a Magyar Telekom első negyedéves jelentésében, sokkal inkább a cég egyes komponenseinek teljesítménye - mondta a Napinak Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője.

A vonalastelefon-előfizetések számának visszaesése már régi történet, a motornak számító mobilüzletág esetében viszont fontos kérdés, hogy az előző negyedévi visszaesés után sikerült-e szinten tartani, netán javítani a bevételeket, ez ugyanis egy kis iránymutatással szolgálhat a jövő tekintetében is.

Az internet- és főleg a mobilinternet-üzletágnál javulást vár Blahó, igaz, viszonylag új szolgáltatásról lévén szó, utóbbi esetében az alacsony bázis miatt volt is hova fejlődni. Kérdés továbbá, hogy az első negyedévben milyen költségekkel járhattak a Telekom kétes macedóniai szerződései ügyében folyó vizsgálatok.

A Telekomot a válság és az éleződő árverseny is érzékenyen érintette, és a menedzsment várakozásai szerint évekbe telhet az eredményszámok érezhető javulásának beindulása - vélik az Erste elemzői.
Addig azonban a csökkenő tőkeberuházások (Capex) lehetővé tehetik az osztalékszint változatlanul hagyását.

Az árbevétel visszaesésének mögöttes okai a viszonylag alacsony lakossági fogyasztás és vállalati megrendelések, illetve az első negyedévben relatíve erős forint külföldi leányok eredményét erodáló hatása.

Bár a magyarországi recesszió az első negyedévben még nyomást gyakorolt a távközlési szektor árbevételére, az éves összehasonlítás ezúttal kevéssé alkalmas az idei év egészére vonatkozó következtetések levonására, a recessziós hatások ugyanis csak 2009 második felében érték el igazán a Magyar Telekomot - véli Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője. Az időszak során rosszul érintették az árbevételt a leányok euróban bonyolódó forgalma miatt a devizapiaci folyamatok is.

Mindent egybevetve Gyurcsik az első negyedévben az árbevétel 8,1 százalékos csökkenésére számít év/év alapon. Ez elsősorban azonban a magas bázisból következik, és kevésbé a negatív trendek felgyorsulását jelzi, így a szakember egyelőre úgy véli, hogy a társaság képes tartani az egész évre vonatkozó saját várakozásait. A Concorde elemzője régiós összehasonlításban a Telekom operatív teljesítményét sokkal egészségesebbnek tartja a lengyel TPSA-énál, és a Telefónica O2-nél is kisebb arányú árbevétel-csökkenésre számít.

A szezonálisan gyenge első negyedév során a menedzsmentnek az árbevétel, illetve a tisztított EBITDA éves 5-7 százalékos csökkenésére vonatkozó várakozásánál nagyobb mértékben csökkenhetett a forgalom, ezt azonban még kompenzálhatják a következő negyedévek - véli Kuti Ákos, a Cashline elemzője.

Befektetői szempontból mindenesetre megnyugvást hozhatna, ha végre lezárulnának a montenegrói és macedón szerződések körüli vizsgálatok és azok további várható költségei nem függnének Damoklesz kardjaként a cég felett.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!