A megkérdezett magántőke-befektetők 68 százaléka látja a világgazdasági helyzetet stabilnak, vagy javulónak Közép- és Kelet-Európában. Ez a szám globális szinten még nagyobb, és eléri a 83 százalékot. A régióban befektető magántőkések 42 százaléka a lehetőségek növekedésére számít, de 52 százalék is úgy számol, hogy legalább a jelenlegi szint fenmarad.  Ugyanakkor az elhúzódó eurózóna-válság hatásának kezelése és a portfoliócégek nyereségességevalamitn az új források megszerzése nehézséget okoz továbbra is a magántőketársaságoknak.  A közép- és kelet-európai válaszadóknak ugyanis csak  26 százaléka látja pozitívan a tranzakciók lezárásának valószínűségét. Ez az alacsony arány szorosan összefügg a finanszírozási források nehéz elérhetőségével - írja elemzésében az Ernst & Young.

Magyarországot is hátrányosan érinti a banki hitelezés szűkülése. Közép- és Kelet-Európában a megkérdezettek 42 százaléka negatívnak, vagy kedvezőtlennek ítéli meg az akvizíciós finanszírozást. Ennek következtében a régió magántőke-társaságainak 36 százaléka 46-50 százalékos tőkefinanszírozási aránnyal számol, míg 37 százalékuk szerint haladhatja meg a tőkefinanszírozás aránya akár az 50  százalékot is. Az akvizíciós finanszírozás felső határa a régió fejlettebb piacain továbbra is körülbelül az EBITDA 3 és félszerese és a tranzakciós érték 50 százaléka körül van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!