A Lehman Brothers összeomlása óta nem produkált akkora kilengéseket az euró árfolyama, mint a közelmúltban - ez a Bloomberg összeállítása szerint az európai gazdaság talpraállásába és a közös deviza erősödésébe vetett bizalom gyengülését jelzi.

Nem csak az euró volatilitása emelkedett meg jelentősen, a JPMorgan Chase G7 Volatility Indexe szerint a legnagyobb forgalmú devizák - köztük a dollár és a jen - ingadozása 2009 áprilisa óta nem látott mértékűre nőtt a múlt hónapban. A kilengések még azután is intenzívebbekké váltak, hogy az EU óriás mentőcsomagot állított össze Európa számára, az ECB pedig államkötvényvásárlásba kezdett.

Az európai adósságválság, az euró iránti bizalom hiánya, a széttartó gazdasági növekedési ráták miatt a következő évek során magas volatilitást ígérnek a UBS elemzése szerint, márpedig - állítja a világ második legnagyobb devizakereskedő bankja - a kevésbé megjósolható devizaárfolyamok a rövid kamatok felsrófolásán keresztül veszélyeztethetik a talpraállást.



Az árfolyamkilengéseket első körben az eurózóna szuverén adósságaival kapcsolatos aggodalmak okozták, a második körben pedig már a széttartó globális gazdaságpolitikák és a jegybanki szerepvállalások beszüntetése lesz majd a ludas - véli a Société Générale devizapiaci stratégája. A gazdaságpolitikák divergenciájára utal, hogy míg a piac az ECB-től a kamat 1 százalékon való tartását várja 2011 második negyedévééig, addig a Fed már az első negyedévben emelhet, az ausztrál, a kanadai, az új-zélandi és a norvég jegybank pedig már szigorított is.

A Goldman Sachs - amely korábban 1,35-ös szintet várt - a múlt héten rontotta le európrognózisát mondván, hogy az év végéig 1,15 dollárig is eshet az európai adósságválság mélyülésével. A GS szerint az európai politikusok továbbra is a bizonytalanság fő forrásának számítanak. Annak valószínűsége, hogy rövid távon további balszerencsés gazdaságpolitikai lépésekre kerül sor, továbbra is igen nagy, így az euró nyomás alatt maradhat - teszik hozzá. A Royal Bank of Canada szintén esést vár, így 1,21-ről 1,10-re módosította előrejelzését, az euró iránti kereslet csökkenésére hivatkozva.

Másként látja a helyzetet ugyanakkor a Deutsche Bank elemzője, aki szerint a gazdasági fellendülés elmélyülésével, a görög és a spanyol finanszírozással, a görög kór terjedésével kapcsolatos aggodalmak enyhülésével nyáron csökkenhet a volatilitás, az év végére pedig újra elérheti az 1,3 dolláros szintet az euró.

Az UniCredit technikai elemzése viszont euró újkeletű pozitív korrekciója kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a dollárhoz viszonyított jegyzés nem töri át az 1,2290-es szintet, törékennyé válhat az emelkedés. Az elemzés szerinte inkább rövid távú konszolidációról lehet szó, mintsem a befektetői hangulat mélyreható változásáról. Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője úgy vélte, hogy ha kitart is az euró drágulása, az 1,24-es szint újra fordulatot hozhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!