Sűrű és mozgalmas volt az elmúlt egy év az árupiacokon, mozgásban túltett tízévnyin is - állapította meg Szűcs Örkény, a Solar Capital Zrt. vezérigazgatója. A tavalyi első félévben az olaj diktálta tempó mellett az árupiaci termékek teljes spektruma emelkedőre fogta, szépen sorban újabb és újabb csúcsokat beállítva.

A menetelésben szerepet játszott a nagy intézményi befektetők beszállása, mivel az árupiacokon aránylag kisebb összeg is nagyobb árfolyammozgásokat idézhet elő. A tavaly júliusi csúcsok után viszont éles korrekció következett. Az idei év elejétől nagyfokú együtt mozgás volt tapasztalható a részvénypiacok (legfőképp az S&P-500 index), valamint az árupiacok között.

A korreláció az olaj esetében volt a legszembetűnőbb, ahol az összes nagyobb fordulat szépen látszott az árfolyamgörbén. A márciusi mélyponttól a kockázatvállalási étvágy felerősödésével és a dollár gyengülésével bizonyos termékeknél egyenes út vezetett a július eleji csúcsokig.

Az emelkedésben mind a részvény-, mind az árupiacoknál a javuló gazdasági kilátások játszották a főszerepet. S míg Szűcs szerint a részvénypiacoknál a vártnál jobb vállalati gyorsjelentések ellenére is kicsit előreszaladtak a befektetők az árazással, addig a nyersanyagoknál még bőven van tér az emelkedésre, ráadásul a részvényekénél magasabb várható hozam mellett.

A kínai, indiai, indonéziai dinamikus növekedés a továbbiakban is biztosítja a stabil keresleti oldalt, míg a tízéves beruházási ciklusok kimaradása miatt mind az olajnál, mind az ipari fémeknél kínálatszűke léphet fel. Ráadásul az egyik fő árupiaci benchmarknak számító, 19 terméket követő Reuters/Jefferies CRB Index technikai alapon is emelkedésre van ítélve, és ha kitart a kedvező hangulat, ismét elérhetővé válhatnak a tavalyi csúcsok.

Így Szűcs szerint még nem késő beszállni az árupiacokba, akár indexek kereskedésével - például tőzsdén kereskedett alapokon, azaz ETF-eken vagy opciókon keresztül - is.

Mind a gazdasági fundamentumok, mind az idővel hatványozottan támadó infláció elleni fedezet szempontjából egyre népszerűbbé válhatnak az árupiacok az elkövetkező években - véli Hont András, a Hamilton Tőzsdeügynökség üzletkötője. A szakember szerint rövid távon fennmaradhat az együtt mozgás a részvénypiacokkal, hosszabb távon azonban a stabil keresletbővülés és a mind szűkösebbé váló kínálat folytán kódolva van az emelkedés az árupiacba.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!