Még olcsóbb lesz a benzin - megjött a hivatalos jóslat

A globális olajbőség még legalább egy évig eltarthat a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) friss jelentése szerint. A globális kereslet ugyan gyors ütemben növekszik, azonban ez, és a kínálat bővülésének lassulása még nem elegendő ahhoz, hogy eltüntesse a piacról a túlkínálatot. Mindez olcsó benzint és olcsó gázolajat jelent, hacsak nem szól közbe a dollár drágulása.
Napi.hu, 2015. augusztus 12. szerda, 17:47
Fotó: Reuters

A rekordmennyiségű globális olajkészletek tovább nőhetnek, annak ellenére is, hogy a fogyasztás 2015-ben öt éve nem látott mértékben növekedett és az OPEC tagállamokon kívüli kitermelés 2008 óta első ízben jövőre csökkenhet - áll a Nemzetközi Energia Ügynökség, az IEA friss elemzésében. A túlkínálat és a készletek várhatóan 2016 negyedik negyedévéig vagy még azt követően sem tűnik el, attól függően, hogy megszüntetik-e az Irán elleni szankciókat.

Bár a piacon beindult egy folyamat, amely az új egyensúly kialakulásához szükséges, azonban ez hosszabb ideig is eltarthat, s 2016-ban is a túlkínálat lesz a jellemző, s a globális készletek továbbra is nőhetnek - írják a párizsi székhelyű szervezet tanulmányában.

Amint arról beszámoltunk, a Napi.hu által megkérdezett szakértők néhány hetes, egy-két hónapos távlatban a hazai literenkénti üzemanyagárak 15-20 forintos további csökkenését várják.

Az amerikai könnyű olaj árfolyama nemrég megközelítette a 40 dolláros szintet, ami hatéves mélypontnak tekinthető a hírekre, amelyek szerint az OPEC tagállamok tovább növelik kitermelésüket és az amerikai kitermelők egyelőre ellenállnak az alacsony árak jelentette nyomásnak, s a kínai gazdaság stabilitása csökkent. Eközben Iránnak sikerült július közepén megegyeznie a vezető hatalmakkal, s ennek eredményeként visszavonhatják az ország olajeladásaira kirótt szankciókat.

Az amerikai könnyűolaj árfolyama
Alfatrader

A globális túlkínálat napi 1,4 millió hordó körül alakulhat az idei év második felében, ez csökkenhet 2016-ban 850 ezer hordóra. A globális túltermelés a második negyedévben napi 3 millió hordó volt, ez a legmagasabb érték az elmúlt 17 során.

A jelentés szerint az OPEC tagállamok a kitermelésüket napi 31,79 millió hordón tartották júliusban, ami hároméves csúcsot jelent. A rekordmértékű iraki kitermelés ugyanis sikeresen ellensúlyozta a szaúdi csökkenését. A világ kőolajfogyasztása idén napi 1,6 millió hordóval növekszik, s átlagosan napi 94,2 millió hordót tehet ki. A nem OPEC tagállamok kitermelése 2016-ban napi 200 ezer hordóval csökkenhet, 57,9 millió hordóra.

A globális olajkereslet növekedési üteme 2015-ben a tavalyi kétszeresét teheti ki, az alacsony árak ugyanis jelentősen növelték a fogyasztást, s ezt segítette az amerikai gazdaság talpra állása is az IEA szerint. A fogyasztás jövőre átlagosan napi 1,4 millió hordóval bővülhet, s elérheti a napi 95,6 millió hordót, ez 400 ezer hordóval magasabb az egy hónappal ezelőtti jelentésben szereplő adatnál.

A kirajzolódó trend egyértelműen jelzi a kapcsolatot az alacsonyabb árak, a növekvő fogyasztás és a magára találó gazdaság között - írja a jelentés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2015.08.13 12:01

@joso007:
A héten másodszor csökken a benzinár (szerda 5, péntek 3, azaz összesen 8Ft), és bár nem tudom mit olvastál de kb 1 hete én azt olvastam 20Ft-vel fog csökkenni a benzinár a közeljövőben, de nem a "jövő héten", hanem "A következő hetekben akár 20 forinttal is csökkenhet a benzin literenkénti ára"
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/autosok_figyelem_ekkora_benzinareses_jon_meg_magyarorszagon.601677.html

Másrészt az, hogy most mennyi az benzinár, az nem a prompt olajárból származik, hanem a kb 6-8 héttel korábbiból, mivel annak az olajnak előbb át kell mennie a finomítókon és el is kell szállítani a már kész benzint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

joso007, 2015.08.13 11:42

Egy héttel ezelőtt a "szakértők" 10 Ft-os csökkenésről beszéltek, és holnaptól kerek 3 ft-al csökken, a MOL-nak semmi nem elég, nyereségük az égben, asztalék hasonlóan !!!
Az olaj bőven 50 dollár alatt van, a dollár árfolyam ugyan több az egy évvel ezelőttihez, de ezekhez képest a benzin ára min 40-50 Ft-al magasabb, mint az reális lenne !!!!! hagy fizessenek a kerge autósok !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html