A rekordmennyiségű globális olajkészletek tovább nőhetnek, annak ellenére is, hogy a fogyasztás 2015-ben öt éve nem látott mértékben növekedett és az OPEC tagállamokon kívüli kitermelés 2008 óta első ízben jövőre csökkenhet - áll a Nemzetközi Energia Ügynökség, az IEA friss elemzésében. A túlkínálat és a készletek várhatóan 2016 negyedik negyedévéig vagy még azt követően sem tűnik el, attól függően, hogy megszüntetik-e az Irán elleni szankciókat.

Bár a piacon beindult egy folyamat, amely az új egyensúly kialakulásához szükséges, azonban ez hosszabb ideig is eltarthat, s 2016-ban is a túlkínálat lesz a jellemző, s a globális készletek továbbra is nőhetnek - írják a párizsi székhelyű szervezet tanulmányában.

Amint arról beszámoltunk, a Napi.hu által megkérdezett szakértők néhány hetes, egy-két hónapos távlatban a hazai literenkénti üzemanyagárak 15-20 forintos további csökkenését várják.

Az amerikai könnyű olaj árfolyama nemrég megközelítette a 40 dolláros szintet, ami hatéves mélypontnak tekinthető a hírekre, amelyek szerint az OPEC tagállamok tovább növelik kitermelésüket és az amerikai kitermelők egyelőre ellenállnak az alacsony árak jelentette nyomásnak, s a kínai gazdaság stabilitása csökkent. Eközben Iránnak sikerült július közepén megegyeznie a vezető hatalmakkal, s ennek eredményeként visszavonhatják az ország olajeladásaira kirótt szankciókat.

Az amerikai könnyűolaj árfolyama
Kép: Alfatrader

A globális túlkínálat napi 1,4 millió hordó körül alakulhat az idei év második felében, ez csökkenhet 2016-ban 850 ezer hordóra. A globális túltermelés a második negyedévben napi 3 millió hordó volt, ez a legmagasabb érték az elmúlt 17 során.

A jelentés szerint az OPEC tagállamok a kitermelésüket napi 31,79 millió hordón tartották júliusban, ami hároméves csúcsot jelent. A rekordmértékű iraki kitermelés ugyanis sikeresen ellensúlyozta a szaúdi csökkenését. A világ kőolajfogyasztása idén napi 1,6 millió hordóval növekszik, s átlagosan napi 94,2 millió hordót tehet ki. A nem OPEC tagállamok kitermelése 2016-ban napi 200 ezer hordóval csökkenhet, 57,9 millió hordóra.

A globális olajkereslet növekedési üteme 2015-ben a tavalyi kétszeresét teheti ki, az alacsony árak ugyanis jelentősen növelték a fogyasztást, s ezt segítette az amerikai gazdaság talpra állása is az IEA szerint. A fogyasztás jövőre átlagosan napi 1,4 millió hordóval bővülhet, s elérheti a napi 95,6 millió hordót, ez 400 ezer hordóval magasabb az egy hónappal ezelőtti jelentésben szereplő adatnál.

A kirajzolódó trend egyértelműen jelzi a kapcsolatot az alacsonyabb árak, a növekvő fogyasztás és a magára találó gazdaság között - írja a jelentés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!