Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre meredekebben csökkennek a várakozások az amerikai vállalatok első negyedéves eredményeivel kapcsolatban, ahogy egyre több cég jelenti be, tevékenységére kedvezőtlen hatással volt az év eleji szokatlanul kedvezőtlen időjárás - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Ráadásul mindezt egy olyan időszakban, amikor a gyorsjelentéseknek különösen nagy jelentősége van a piaci hangulat szempontjából.

Az elemzők az első negyedévre immár csak 0,9 százalékos profitbővülést várnak átlagosan az S&P 500-as index kosarában szereplő cégektől az első negyedévre, holott január elején még 6,5 százalék volt ez az érték. A héten az indexben szereplő cégek közül 54 teszi közzé gyorsjelentését. Olyan nagy cégek is a héten közlik első három havi számaikat, mint a General Electric, a Johnson & Johnson, a Goldman Sachs, a Google és az IBM.

A nagypéntek miatt mindössze négynapos kereskedési héten makroadatok is érkeznek szép számmal, hétfőn a kiskereskedelmi eladásokról szóló jelentés, kedden a fogyasztói árindex, szerdán a megkezdett lakásépítések száma és az ipari kibocsátás, csütörtökön a philadelphiai Fed üzleti aktivitást mérő indexe szerepelnek az étlapon.

A jelek szerint a gyenge első negyedéves eredmények tükrében a befektetők elkezdték átpozicionálni portfólióikat - mondta Brian Jacobsen, a Wells Fargo Funds Management vezető stratégája a Reutersnek. Míg eddig a kisebb kapitalizációjú cégek részvényei domináltak, addig most megkezdődött egyfajta vándorlás a nagyobb kapitalizációjú cégek részvényei felé. Az a gyanúm, hogy a következő időszakban inkább a nagyobb kapitalizációjú és kisebb volatilitású részvények örvendenek majd nagyobb népszerűségnek - tette hozzá.

Az eladási hullám ellenére úgy látszik, hogy a befektetők még mindig kedvelik a részvényeket. Az elmúlt héten az amerikai befektetők nettó 8,9 milliárd dollár értékben vásároltak részvénybefektetési alapokat, eközben a kötvényeket tartó alapokból négy hét óta első ízben tőke kiáramlás volt mérhető a Thomson Reuters adatai szerint.

Azt, hogy a befektetők elkezdtek szabadulni a nagy növekedéssel kecsegtető, de emiatt kockázatosabbnak tekintett kisebb cégek részvényeitől jól mutatja, hogy a Nasdaq biotechnológiai cégeket reprezentáló indexe immár a hetedik hetét zárta veszteséggel. A mutató február végi csúcsáról immár 21 százalékot esett. Ilyen hosszú negatív szériát utoljára 1998 nyarán produkált az index. A csökkenés ellenére az index átlagos P/E hányadosa még mindig 34,4, szemben az S&P 500-as index 14,9-es értékével.

A nagyobb növekedési potenciállal rendelkező cégek részvényei döntő szerepet játszottak a tavalyi tőzsdei áremelkedésben, s árazásuk eközben elképesztő magasságokba emelkedett. A befektetők a jelek szerint elkezdtek erre a tényezőre koncentrálni, s ez egy darabig még így is maradhat - mondta Uri Landesman, a Platinum Partners elnöke a Reutersnek.

Quincy Krosby, a Prudantial Financial piaci stratégája szerint az eladási hullám mögött végső soron a Fed állhat. Immár öt éve a Fed pátyolgatja a részvénypiacot a kvantitatív lazítási programjain keresztül, s ez sokat segített abban, hogy a részvények árazása ilyen magasra jutott. A befektetők most elkezdtek attól tartani, hogy a kvantitatív lazítási program tavaly decemberben bejelentett csökkentése ebben jelentős változást hozhat. Így nem csoda, hogy a kereskedők és a hedge fundok egyre óvatosabbá válnak.

Emiatt szerdán különös érdeklődés fogja övezni Janet Yellen Fed elnök beszédét a new york-i Economic Klubban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!