A főbb indexek a negatív tartományban zártak, a háromszáz legjelentősebb papír árfolyammozgását követő mutató, az FTSEurofirst 0,2 százalékkal csökkent, bár napközben három hónapja nem érintett csúcsokon is megfordult. Az FTSE-100 0,4 százalékot veszített értékéből, a DAX és a CAC-40 nap végére alig 0,1 százalékot őrzött meg korábbi előnyéből miután Washingtonban közölték: július utolsó hetében tovább nőtt az állástalanok aránya az USA-ban, bár a szakértők a szociális védőhálóra nehezedő nyomás enyhülésére számítottak. A Wall Streeten is negatívan reagáltak a hírre, kereskedés félidejében a Dow Jones blue chip index és az az S&P 500 0,5, a Nasdaq 0,7 százalékos mínuszban volt, kissé mérsékelve a nyitószakaszban felhalmozott veszteségeket. A negatív befektetői reakciót csak fokozta a pénteken nyilvánosságra kerülő júliusi munkanélküliségi adattal kapcsolatos kiemelt várakozás. Szakértők úgy vélik, ha az adat a piaci konszenzusnál rosszabb lesz, az újabb bizonyíték arra, hogy az amerikai gazdaság fellendülése megtorpant, ez pedig a következő időszakra meghatározhatja a tőzsdei hangulatot. Nem kedvezett a hangulatnak az sem, hogy az amerikai kiskereskedelmi cégek forgalma a várakozásoknál kisebb mértékben nőtt júliusban a Reuters szerint. A befektetők egyre kevésbé figyelnek a vállalati adatokra, így fordulhatott elő, hogy a Barclays és a Commerzbank részvényei a bank várakozások feletti profitja ellenére is olcsóbbak lettek. Aratott viszont az Aviva és a KBC, amely eredményével szintén túllőtt a piaci elvárásokon. A nap vesztese a több mint 5 százalékkal leértékelődő Unilever lett, miután a cég közölte: forgalomnövekedése nem érte el az előrejelzéseket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!