BUX
38240

Megakasztották az újabb rohamot

A délelőtti optimizmusnak a vártnál rosszabb amerikai makroadatok hatására gyorsan nyoma veszett a nyugat-európai tőzsdéken csütörtökön.

Pápai Csaba, 2010. augusztus 5. csütörtök, 19:39

A főbb indexek a negatív tartományban zártak, a háromszáz legjelentősebb papír árfolyammozgását követő mutató, az FTSEurofirst 0,2 százalékkal csökkent, bár napközben három hónapja nem érintett csúcsokon is megfordult. Az FTSE-100 0,4 százalékot veszített értékéből, a DAX és a CAC-40 nap végére alig 0,1 százalékot őrzött meg korábbi előnyéből miután Washingtonban közölték: július utolsó hetében tovább nőtt az állástalanok aránya az USA-ban, bár a szakértők a szociális védőhálóra nehezedő nyomás enyhülésére számítottak.

A Wall Streeten is negatívan reagáltak a hírre, kereskedés félidejében a Dow Jones blue chip index és az az S&P 500 0,5, a Nasdaq 0,7 százalékos mínuszban volt, kissé mérsékelve a nyitószakaszban felhalmozott veszteségeket. A negatív befektetői reakciót csak fokozta a pénteken nyilvánosságra kerülő júliusi munkanélküliségi adattal kapcsolatos kiemelt várakozás.

Szakértők úgy vélik, ha az adat a piaci konszenzusnál rosszabb lesz, az újabb bizonyíték arra, hogy az amerikai gazdaság fellendülése megtorpant, ez pedig a következő időszakra meghatározhatja a tőzsdei hangulatot. Nem kedvezett a hangulatnak az sem, hogy az amerikai kiskereskedelmi cégek forgalma a várakozásoknál kisebb mértékben nőtt júliusban a Reuters szerint.

A befektetők egyre kevésbé figyelnek a vállalati adatokra, így fordulhatott elő, hogy a Barclays és a Commerzbank részvényei a bank várakozások feletti profitja ellenére is olcsóbbak lettek. Aratott viszont az Aviva és a KBC, amely eredményével szintén túllőtt a piaci elvárásokon. A nap vesztese a több mint 5 százalékkal leértékelődő Unilever lett, miután a cég közölte: forgalomnövekedése nem érte el az előrejelzéseket.