Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Törvényszék az MNB két évvel ezelőtti határozatát. A jegybank 2017 februárjában 45 millió forintos büntetést szabott ki az EETEK-re, az Enefi leánycégére és 75 millió forintos bírsággal sújtotta Soós Csabát, a társaság elnökét piacbefolyásolásra és bennfentes kereskedelemre hivatkozva.

Az érintettek azonban megalapozatlannak tartották ezt, és a bírósághoz fordultak, amely hatályon kívül helyezte az MNB marasztaló határozatát, új eljárásra lefolytatására utasítva a hatóságot arra hivatkozással, hogy ítéleti bizonyossággal a határozat alapján jogsértés nem állapítható meg. Részletes indoklás 30 napon belül várható.

A határozat hatályon kívül helyezésére tekintettel az érintetteknek visszajár a korábban MNB-nek befizetett 120 millió forintnyi bírság és járulékai, valamint a bíróság által érintettek javára megállapított egymillió forintos perköltség. Az Enefi árfolyama 1,85 százalékot emelkedett a hír közzététele után.

Reagált az MNB

"Az MNB meg van győződve határozatának jogszerűségéről - közölte az MNB. A jegybank minden esetben a pénzügyi piacok stabilitásának fenntartása, illetve a (kis)befektetők, fogyasztók érdekeinek védelme érdekében hozza meg határozatait. E cél érdekében - szükség esetén - a bíróság előtti jogvitát is mindenkor felvállalja. Mivel a Fővárosi Törvényszék mai ítéletét követően mód van a Kúria felülvizsgálati eljárásának kezdeményezésére, a jegybank erre vonatkozó döntését a törvényszék írásbeli ítéletének kézhezvételét követően hozza meg.

Az MNB 2017 februárjában piacbefolyásolásért szabott ki 45 millió forint bírságot a magyar tőzsdén jegyzett ENEFI leányvállalatára, az EETEK Ltd.-re, egy természetes személyt bennfentes kereskedelemért 75 millió forintra bírságolt, s büntetőfeljelentést is tett az egymással összefüggő ügyekben. Az MNB e vizsgálatában - a komplex tőkepiaci visszaélések hatékony üldözése jegyében - első ízben tudott összekötni egy bennfentes kereskedelmet megvalósító ügyletet az azt hosszabb időn át megelőző piacbefolyásoló eseménysorozattal."

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!