Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Veres János pénzügyminiszter, és Szalay-Berzeviczy Attila a BÉT elnöke ma közös sajtótájékoztatón jelentették be a tőzsdéhez kapcsolódó reformterveiket. A miniszterelnök elmondta: "Egy ország akkor tud növekedni, ha össze tud egyeztetni olyan egymásnak hagyományosan ellentmondó szempontokat, mint például a tőke és az emberek szempontjait. Büszke vagyok arra, hogy a jelenlegi kormány az első, amely a magyar tőzsde 140 éves fennállása óta átfogó megállapodást köt a tőkepiaccal. Ez mind a tőkepiac, mind a megtakarítások fejlesztését szolgálja". Ismeretes, hogy korábban a tőzsdei árfolyamnyereség-adó vörös posztó volt az értékpapír-piac szereplői számára. 2007 január elsejétől egységesen 10 százalékos kamatadót, tőzsdei árfolyamnyereség-adót és tőzsdei osztalék adót vezetnének be, amely mind a kormány, mind a tőzsde képviselői számára reális kompromisszumot jelent. A megállapodás részleteit Veres János pénzügyminiszter ismertette. A tervek szerint a magánszemélyek a kamatadó, a tőzsdei árfolyamnyereség-adó és a tőzsdei osztalékadó összegének megfizetése alól mentesülnének 50 ezer forint adóösszegig. A középiskolákban bevezetnék a tőzsdei- és gazdálkodási ismeretek oktatását, hogy a kikerülő korosztály már tudatos pénzügyi döntéseket tudjon meghozni. Azok a hazai középvállalatok, amelyek vállalják a tőzsdére való bekerülést, a bevezetés költségeihez részben állami támogatást kapnának, amelyre egyelőre összesen 100 millió forintot különítenének el. A nyugdíjpénztárakat köteleznék az ötéves hozamjelentés megtételére, amely reálisabb képet adna működésükről. Jövő januártól megvalósulhatna a tőzsde elnöke által korábban javasolt úgynevezett "negyedik pillér", amely a nyugdíj-előtakarékossági befektetési számlák létrejöttét jelentené. Egyelőre még nem világos, hogy ezeket a számlákat a bankok és brókercégek egyaránt vezethetik-e. 2007-től ez a konstrukció a többi nyugdíj-előtakarékossági- és biztosítási formához hasonló kedvezményt fog élvezni. A fenti pontok egy részéhez szükséges adótörvény változásokat a kormány ma terjeszti a parlament elé. Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT elnöke az ellenzék támogatását kérte a mostani kormányzati cikluson átívelő kezdeményezés támogatásához.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!