Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az Eurasia Group nevű - New York-i székhellyel létrehozott, de mára globális hálózattá bővült - politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport értesülése szerint a Fidesz, amely "könnyű (választási) győzelem" előtt áll, az elmúlt hetekben "informális beszélgetéseket" folytatott a valutaalappal és az EU-val, felvetve a GDP-arányos idei államháztartási hiánycél emelésének szükségességét a jelenlegi 3,8 százalékról 7 százalék körüli szintre. Az Eurasia Group várakozása szerint "konstruktív kompromisszum" jöhet létre: az IMF és az EU "valamilyen középutas, 5-5,5 százalékos" hiányt el tudna fogadni, de csak azzal a feltétellel, hogy az új kormány hiteles konszolidációs lépéseket tesz - például a kormányzati vagy a nyugdíjrendszer reformjának formájában -, amelyek már jövőre éreztetni kezdenék hatásukat. A csoport szerint a Fidesz azzal érvel a valutaalappal folytatott megbeszéléseken, hogy várható nagy - akár kétharmadot is meghaladó - többsége révén nem szorul majd más pártok támogatására, és ez elősegíti számára a felduzzadt kormányzati rendszer költségtakarékossági célú átalakítását. Más nagy londoni házak sem tartják valószínűnek, hogy az idei hiánycél ténylegesen 7 százalék környékére emelkedne, de kompromisszumos megoldásokat szintén el tudnak képzelni. Az HSBC bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői egyik legutóbbi előrejelzésükben azt írták: helyénvaló a Fidesz aggálya az állami vállalatok veszteségeinek költségvetési konszolidálásával kapcsolatban, ám ha a párt kormányon ezt meg is teszi, az is hozzávetőleg csak 5 százalékra emelné a GDP-arányos államháztartási hiányt. Az HSBC szerint mindent összevetve megvan a kockázata annak, hogy a magyar hiány eltérhet IMF által jóváhagyottól. Mindazonáltal a Fidesz "teljes mértékben tudatában van annak", hogy a piaci bizalom fenntartása és a pénzügyi stabilitás megőrzése végett korlátok között kell tartani a deficitet, így a retorika változhat a választások után - állt az HSBC londoni elemzésében. A Fitch Ratings hitelminősítő, amely a múlt év végén megerősítette Magyarország közepes befektetői "BBB" adósbesorolását, ehhez fűzött akkori londoni elemzésében azt írta: a Fidesz "hagyományosan viszonylag konzervatív" költségvetési szempontból, emellett üzletbarát és kisméretű kormányt pártoló filozófiát vall. A hitelminősítő abban az elemzésben megjegyezte: véleménye szerint a 7 százalék körüli idei GDP-arányos államháztartási hiányról szóló Fidesz-nyilatkozatok nagyobb valószínűséggel tekinthetők választások előtti politikai megnyilvánulásnak, semmint a párt tényleges hiánycéljának.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!