Több mint hároméves mélypontjára érkezett az olaj árupiaci jegyzése csütörtökön, amikor az energiahordozó árfolyama közel 7 százalékos. 3,71 dolláros napon belüli csökkenést követően az 50 dolláros támasz alá esett vissza. A texasi crude keverékért 49,91 dollárt fizettek a határidős piacokon decemberi szállításra - írta a MarketWatch.

Az egyhavi határidőre szállított olaj árfolyama 2005 májusában volt utoljára ezen a szinten, ám mivel a decemberi határidős ügyletek kötése ma jár le, az energiahordozó jegyzésében fokozott volatitásra számítanak a szakértők a következő pár napban. Az olaj árfolyama 14 százalékkal csökkent az elmúlt öt kereskedési nap során a kedvezőtlen makrogazdasági kilátások kiváltotta tőzsde- és árupiaci pánik hatására.

Az energiahordozó iránti kereslet látványosan visszaesett az elmúlt időszak során, hiszen a gazdasági növekedés visszaesése, valamint a munkanélküliek arányának erőteljes növekedése takarékosságra intette mind a fogyasztókat, mind a vállalkozásokat. Az üzemanyag-forgalom 5 százalékkal csökkent a januártól októberig tartó időszakban - ez a legnagyobb arányú visszaesés az olajválság hatására az 1980-as évek elején tapasztalt takarékossági hullám óta - írta az American Petroleum Institute.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!