Egy amerikai dollárért vasárnap már 312,200 iráni riált kellett adni a nemhivatalos devizapiacon a szombati 304,300 után, jelentette a Reuters a Bonbast.com devizaváltással foglalkozó honlap információjára hivatkozva. A Donya-e-Eqtesad's online gazdasági napilap is hasonló adatot közölt, ott 310,000-es vasárnapi árfolyamot közöltek a szombati 303,300 után - idézi a kitekintő.hu.

Az iráni deviza idén már 57 százalékot veszített értékéből, az atomprogram miatti amerikai szankciók, a koronavírus-válság és az ebből adódó olajár-összeomlás együttesen óriási nyomás alá helyezték az iráni gazdaságot és a bankrendszert, amely strukturális problémáktól szenved.

Az országot a koronavírus-járvány is érzékenyen érinti, az új amerikai szankciók - amelyek most 18 pénzintézetet érintenek - pedig tovább rontanak az egészségügy helyzetén is, mert még a humanitárius célok esetében ellehetetleníti az iráni bankok együttműködését európai vagy más külföldi hitelintézetekkel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!