Megbüntette az MNB a tőzsdei céget

A jegybank felfüggesztette a BTEL-értékpapírok tőzsdei kereskedését.
Napi.hu, 2014. november 4. kedd, 13:18

Az MNB mától átmenetileg felfüggesztette a BTEL tőzsdei részvényeinek és kötvényeinek kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a rendszeres tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat. A moratórium a BTEL számára előírt tájékoztatás megtörténtéig, de legfeljebb a november 10-i tőzsdezárásig marad érvényben - közölte a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában kötelezte a BUSINESS TELEKOM (BTEL) Nyrt.-t, hogy a jövőben teljes körűen és határidőben tegyen eleget rendszeres tájékoztatási kötelezettségének, így éves jelentéseit is a jogszabályoknak megfelelően tegye közzé. Egyúttal felszólította a kibocsátó társaságot, hogy 60 napon belül a jogszabályi előírásoknak mindenben megfelelő módon hozza nyilvánosságra 2013. évi éves jelentését.

A rendszeres tájékoztatásra vonatkozó jogszabályi passzusok megsértése miatt az MNB 5 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a kibocsátó társaságot. A BTEL emellett 10 munkanapon belül köteles tájékoztatni az MNB-t arról, hogy milyen konkrét intézkedéseket tesz jogszabályszerű rendszeres tájékoztatási kötelezettségének teljesítésére a továbbiakban - fogalmaz a dokumentum.

A közlemény szerint a jegybank kötelezte a BTEL-t, hogy legkésőbb 1 munkanapon belül tájékoztassa a nyilvánosságot a www.kozzetetelek.hu oldalon - azaz az MNB által működtetett hivatalos információtárolási rendszerben - a 2014. május 5-én általa publikált egyik közgyűlési dokumentumhoz kapcsolódó körülményekről. Ezek ugyanis közvetlenül érinthetik a BTEL megítélését, illetve az általa nyilvánosan forgalomba hozott értékpapírjai értékét vagy hozamát.

A BTEL e tájékoztatásának közzétételéig, de legkésőbb 2014. november 10-én a tőzsdenap végéig az MNB felfüggesztette a BTEL részvények, az azokra vonatkozó határidős kontraktusok, illetve a BTEL 2016/A kötvények forgalmazását a Budapesti Értéktőzsdén. A felfüggesztés a mai tőzsdenap kezdetétől lépett hatályba. A BTEL előírt tájékoztatását vagy a felfüggesztési idő lejártát követően a jegybank haladéktalanul intézkedik az értékpapírok tőzsdei kereskedésének visszaállításáról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK