Megcsinálta a bravúrt a Mol - ezzel Ön is jól járhat

Továbbra is szárnyal a Mol üzemanyag-értékesítő ágazata, immáron a cég rendelkezik a régió legnagyobb benzinkút-hálózatával. A vállalat EBITDA-ja és adózási utáni eredménye a finomítói árrések zsugorodása miatt csökkent.
K. Kiss Gergely, 2017. április 13. csütörtök, 13:04
Fotó: Napi.hu

A nemzetközi energiapiacon tapasztalható jelentős áresések ellenére a Mol képes volt megőrizni eredménytermelő képességét - mondta a társaság közgyűlésén Molnár József, a Mol-csoport vezérigazgatója.

A Brent hordónkénti átlagára 17 százalékkal, az úgynevezett köztes európai gázárak 30 százalékkal csökkentek a tavaly, ám a Mol-csoport 605,4 milliárd dollár EBITDA-t ért el, ami mindössze 12,5 százalékkal marad el a 2015-ös rekordtól és  jóval meghaladja a kitűzött célt. A Mol-csoport 254,39 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el - az EBITDA és a profit csökkenése mögött a finomítói árrések esése áll.

Szárnyaló üzemanyag-értékesítés

A kiskereskedelem azonban tovább szárnyalt, és 40 százalékkal növelte hozzájárulását az EBIDTA-hoz 2015-höz képest. A Molé a kelet-közép-európai régió legnagyobb üzemanyag-kiskereskedelmi hálózata. Számos Agip-töltőállomás átvétele nyomán immáron kétezer benzinkútjuk van. A retail szegmens a továbbiakban önálló vállalati divízióként fog működni.

Az upstream divízió (kutatási és kitermelési tevékenység) a növekvő termelés és javuló hatékonyság eredményeként erős cashflow-t termelt. A közép-európai régióban sikerült növelni a kitermelést, miközben Norvégiában és Magyarországon új kutatási licenceket szereztek. Az elmúlt évben a Fitch és az S&P után a Moody's is felminősítette a társaságot.

Új stratégia

A Mol igazgatósága elfogadta a vállalat új stratégiáját, amelynek keretében komoly befektetéseket terveznek a vegyiparban. A következő 15 évben Magyarországon és Szlovákiában mintegy 4,5 milliárd forintot kívánnak beruházni. Ezen belül 2021-ig 1,9 milliárd dollárt fektet be a cég a petrolkémiai üzletágba. A következő öt évben a vállalat legfőbb célkitűzése a propilén, illetve a propilén származékok termelésének növelése.

Ezen belül több mint 500 millió dollárt invesztálnak a magyarországi és a szlovákiai olefinüzemek fejlesztésébe. Jelentős előrelépés várható az autó- és a csomagolóiparban, valamint a bútorgyártásban alkalmazott termékek előállításában.

Iparági átalakulás

A vezérigazgató szerint a társaság idén nem vár jelentős változást a nemzetközi környezetben: relatíve alacsony, 40-60 dolláros olajárak mellett kívánnak építkezni. 2017-ben is legalább kétmilliárd dollár EBITDA-t akarnak elérni.

A Mol kilép a hagyományos olajiparból és új üzletágak felé nyit, olyanok felé, amelynek fő hajtóereje az alternatív energiaforrások terjedése, a digitalizáció és a technológiai átalakulás. Ezek az ágazatok a tradicionális olajiparra is hatással vannak: okozzák az ágazat végét, azonban a 2030-as évekre csökkenő üzemanyag-keresletet és tartósan alacsony energiaárakat eredményezhetnek.

Jó hír a kisbefektetőknek

A közgyűlés elfogadta az igazgatóság 58 milliárd forintos osztalékjavaslatát. Az egy részvényre jutó osztalék (DPS) 10,2 százalékos növekedéssel a 625 forintra növekedett 2015-höz képest. Ez azt jelenti, hogy a Mol tovább folytatja a fokozatos osztaléknövelés politikáját, amelyet tavaly kezdett el.

A részvényesek megszavazták az igazgatóság 1:8 arányú részvényfelaprózásra vonatkozó javaslatát is. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint a  részvényfelaprózást követő alacsonyabb részvényár megkönnyíti a kisrészvényeseknek, hogy a Mol-papírokat vásároljanak. A részvényfelaprózás általában forgalom- és likviditásnövelő hatású. A részvényfelaprózás 2017. szeptember 1-jétől válik hatályossá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.04.13 19:04

"Norvégiában és Magyarországon új kutatási licenceket szereztek"

Az pedig senkit se zavarjon, hogy ezek a lelőhelyek (főleg a norvég mélytengeri) gazdaságosan kitermelhetetlenek a jelenlegi olajárak mellett, azaz megvásárlásuk szimpla pénzkidobás volt...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.04.13 16:28

A kedves napi.hu dubajos munkatársainak csak a számokkal akadnak gondjaik. Lehet, hogy a hideg vízre valót sem érdemlik meg?

Egy másik helyen aztat írják a hiteles tájékoztatás jegyében: "A következő 15 évben Magyarországon és Szlovákiában mintegy 4,5 milliárd forintot kívánnak beruházni."

Ez igen! Csettintek a nyelvemmel a gyönyörűségtől! Ez hatalmas összeg, a konkurencia menten összeiprikálja magát.

Ja, nem is! Csak a napi.hu dubajos munkatársa volt körültekintő. Látszik, hogy gondosan, pontosan készítette el a munkáját, példát mutatva a társainak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.04.13 16:19

605,4 milliárd dollárnyi EBITDA?

Hühűűűű! Ez igen!

Avagy a napi.hu dubajosai ismét elnéztek valamit?

IGEN!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2017.04.13 15:10

Na, liberálnácik kezditek kapisgálni miért fontos stratégiai befektetés az állam számára MOL részvénycsomag megvásárlása?
Vagy még mindig a betanított ostobaságot fújjátok, hogy 250 milliárdos veszteség meg az egyéb "okosságok"...?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html