Eléggé optimistává váltak az alapkezelők és elemzők az európai részvénypiacok kilátásaival kapcsolatban, legalábbis ez derül ki a Reuters múlt héten körükben végzett felméréséből. A hírügynökség szerint a megkérdezettek átlagosan 5 és 6 százalék közötti erősödést vártak idén az európai részvényektől, amelyet 2018 elején további emelkedés követhet, köszönhetően a kedvezőbbé váló gazdasági kilátásoknak és az enyhülő politikai aggodalmaknak.

A javuló kilátások és inflációs várakozások nagyon vonzóvá tehetik a régiót - mondta a hírügynökségnek Roland Kaloyan, a Société Générale vezető európai részvénystratégája. Az eurózóna részvényei jelenleg 47 százalékos diszkonttal forognak amerikai társaikhoz képest, ha a könyv szerinti értéket vesszük alapul, miközben az euró nagyot gyengült. A közelgő francia elnökválasztás és a német parlamenti választásokkal kapcsolatban még mindig vannak félelmek a piacon, amelyek a populista erők tavalyi térnyerése óta aggasztják a befektetőket, azonban ezek most enyhülni látszanak, ahogy az eurózóna gazdaságáról egyre kedvezőbb adatok érkeznek - tette hozzá a szakember.

A jelenleg 365 ponton álló Euro Stoxx 600-as indexet 380 pontra várják átlagosan a megkérdezettek az év végére. Ez magasabb, mint az egy negyedévvel korábbi érték, akkor célárfolyamként a mostani szintet jelölte meg a megkérdezettek többsége. 2018 közepére 400 pontig is emelkedhet a mutató az elemzők szerint.

A populista mozgalmak térnyerésének lendülete 2017 közepéig úgy tűnik, elenyészik - mondta a hírügynökségnek Neil Wilson, az ETX Capital szenior piaci elemzője.

A vezető európai cégeket tömörítő index értéke 4 százalékkal emelkedett eddig az idén, karöltve a nagyobb amerikai részvényindexekkel. A várakozások szerint az emelkedés hajtóerejét a pénzügyi szektor adhatja, ami kedvező az olyan tőzsdékre nézve mint az olasz, vagy a spanyol, ahol a vezető indexben nagy súllyal szerepelnek bankok.

Azt, hogy a várakozások beigazolódnak-e, azt az idő nyilván eldönti, az mindenesetre jól tetten érhető, hogy az európai részvénypiacok durva lemaradásban vannak amerikai társaikhoz képest. Ennek illusztrálására elkészítettük az Euro Stoxx 600-as index dollárban és euróban számolt értékének relatív teljesítményét az S&P 500-as indexéhez képest.

Kép: Napi.hu

A technikai elemzés a relatív erő mutatót (RS) két termék áralakulásának összehasonlítására használja. A belőle rajzolt grafikonra elvileg ugyanolyan szabályszerűségek alkalmazhatók, mint egy egyszerű grafikonra. A trendek mindaddig megmaradnak, amíg az ellenkezőjéről egyértelmű jelzés nem érkezik, az egyértelmű jelzést pedig a csökkenő csúcsok és mélypontok sorozatának megszakadása jelenti.

Kép: Napi.hu

Jól látható, hogy hiába emelkedtek a válság óta az európai tőzsdék is, teljesítményük durván lemaradt az S&P 500-as indexéhez képest, akár dollárban, akár euróban nézzük az Euro Stoxx 600-as index értékét. Csak euróban számolva 2007 elejéhez képest 40 százalékos a lemaradása az európai részvényeknek, dollárban mérve eléri az 50 százalékot is, sőt az amerikai indexszel szemben tavaly novemberben új, mélyebb mélypontot ütöttek.

Technikai értelemben arról beszélni, hogy az európai részvények tartósan felülteljesíthetik az amerikaiakat akkor lenne értelme beszélni, ha az Euro Stoxx 600-as index relatív ereje dollárban átütné legalább 3 százalékkal a 0,182-es értéket, most 0,172 körül jár. Tehát az európai részvények rövid távon akár még egy 10 százalékos felülteljesítést is produkálhatnának, akkor sem lehetne még hosszú évek óta tartó negatív trend megfordulásáról beszélni. Ebben a hosszan tartó trendben eddig jobban járt az, aki az amerikai részvényeket választotta az európaiak helyett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!