A Wall Street Journal írása szerint a részvénypiaci befektetők egyre jobban figyelik a bitcoin árfolyamának alakulását, ebből próbálnak ugyanis következtetni arra, mikor várható a következő tőzsdei lejtmenet.

A lap szerint egyre több kereskedő mondta nekik azt, hogy igenis figyelik, mi történik a kriptodeviza piacán, miután a februári tőzsdei lejtmenetet egy hónappal megelőzte as bitcoin árfolyamának durva zuhanása.

Emlékezetes, hogy a bitcoin árfolyama a decemberi, 20 ezer dollárhoz csúcsot követően kevesebb, mint felére esett, ezt követte az S&P 500-as részvényindex 10 százalékot meghaladó esése. Ekkora korrekciót két éve nem élt át az amerikai részvénypiac.

A lapnak nyilatkozó befektetők elmondása szerint a bitcoin jó barométere lehet a befektetői hangulat változásának, ez utóbbi jelentős befolyással van a részvények és egyéb kockázatos eszközök áralakulására is. Ha újabb korrekció érkezik a tőzsdén, azt megelőzi majd a bitcoin zuhanása a gondolatmenet szerint.

Egyre közelebbről figyeljük a bitcoin piacán történteket, szerintünk a decemberi árfolyamcsúcs jól jelezte, mikor ért el csúcspontjára a befektetői hangulat a részvénypiacon is - mondta Doug Ramsey, a Leuthold Group befektetési igazgatója.

Az elmúlt napokban a bitcoin és a részvénypiac is meglehetősen hektikusan viselkedett, azonban eltérő okok miatt. A részvénypiacokon a Trump által bejelentett vámok okoztak visszaesést, míg a kriptodeviza árfolyamában a szigorodó nemzetközi vizsgálatokról érkező hírek okoztak visszaesést - írja az összefoglaló.

Az ilyen típusú kapcsolatok különböző termékek árai között akkor erősödnek fel jellemzően, amikor a befektetői hangulat határozza meg az irányt a pénzügyi piacokon. A múlt hónapban a részvénypiaci korrekció közben a bitcoin és az S&P közötti korreláció olyan magasra ugrott, amire utoljára 2016 elején volt példa.

Az elemzés szerint a kapcsolat oka az lehet, hogy most a bitcoin tölti be azt a szerepet, amelyet a hasonló időszakokban korábban más, magas volatilitású termékek játszottak. Az ilyen magas hozamú, ugyanakkor kockázatos termékek kezdenek el első körben esni, amikor negatívra fordul a kockázatvállalási hajlandóság.

Az 1990-es dotcom-boom idején ilyenek voltak az olyan internetes cégek részvényei, amelyeknek egyáltalán nem voltak historikus adataik gazdálkodásukról. Részvényeik árfolyama a piaci csúcs közelében megsokszorozódott, azonban ezek zuhantak a legnagyobbat, amikor elkezdett fordulni a széljárás, s előre jelezték egy olyan medvepiac kezdetét, amely során az S&P 500-as index 49 százalékot zuhant.

A két eszköz közötti korrelációt vizsgáló DataTrek alapítója, Nicholas Colas szerint az utóbbi napokban gyengült a kapcsolat, azonban megfigyelhető, hogy esések idején erősödik a korreláció.

Természetesen a piacokat fundamentális oldalról megközelítő elemzők szerint abszurd ilyen kapcsolatot feltételezni a részvénypiac és a kriptodevizák között. Jason Ware, az Albion Financial Group kijelentette, a részvénypiaci hozamok sokkal inkább függenek a gazdaságtól, a vállalati nyereségektől, kamatoktól és az inflációtól. A bitcoin befektetőit ez viszont nem érdekli - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!