Az olaj árfolyama öthetes mélypontra zuhant a new-york-i kereskedésben és az elmúlt napok esésével már a teljes idei emelkedését visszaadta. Az olajpiacot az amerikai gazdaság lassulásáról érkező adatok tartják nyomás alatt, hiszen az USA a világ legnagyobb olajfogyasztója.

Ma azt követően kezdtek el esni a határidős jegyzések, hogy az amerikai kormány közzétette legfrissebb adatait a benyújtott munkanélküliségi segélykérelmekről, ami alig mutatott javulást a korábbiakhoz képest. Az olajkészletek pedig már második hete emelkednek, a tegnap közzétett adatok tanúsága szerint a nyersolaj készletek 950 ezer hordóval nőttek július utolsó hetében, a benzinkészletek a várt 250 ezer hordó helyett 1,7 millió hordóval nőttek, míg a desztillátumok (ide tartozik a dízel és a fűtőolaj) 409 ezer hordóval emelkedtek.

A szeptemberi szállítású nyersolaj csütörtökön 1,85 százalékkal esett, hordónként 90,2 dollárra a New York-i Árutőzsdén. Ez június 28 óta a legalacsonyabb érték, egyben azt jelenti, hogy 2011-ben már 0,2 százalékos mínuszban van az árfolyam, a május 2-án elért idei csúcshoz képest pedig már 26 százalékot esett.

Eközben a Brent jegyzése 2,5 százalékkal 110 dollára zuhant. Az európai olajfajta még bőven pluszban van 2011-et tekintve, hiszen a múlt évet 95 dolláron zárta. A két olajfajta közötti különbség továbbra is rekordmagasságban tartózkodik, a 20 dolláros spread alig marad el az augusztus 2-án elért idei 22,67 dolláros csúcstól.

A piaci szereplők leginkább az USA növekedési kilátásai miatt aggódnak - mondta a Bloombergnek Ben Westmore, a National Australia Bank energiaipari elemzője, aki a harmadik negyedévre 98 dolláros átlagos olajárral számol. A gazdasági stimulus újraindításáról szóló hírek átmenetileg felfelé fordíthatják az olaj árát, de amennyiben a gazdasági teljesítményről továbbra is gyenge adatok érkeznek, az bármilyen élénkítéssel kapcsolatos pozitív várakozást el fog söpörni - tette hozzá.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!