A novembertől az ECB felügyelet alá kerülő 128 bank jelenleg is folyó stressztesztje nem kis munkát ró az európai jegybankra - mondta az Osztrák Nemzeti Bank bécsi konferencián Daniele Nouy, az SSM (az Egységes Európai Felügyelet) felügyelőbizottsági elnöke. Az SSM szakértői vizsgálat során összesen 130 ezer banki hitel anyagát fogják áttekinteni, s mindegyikről legalább egyoldalas elemzést készítenek. E mellett mintegy 760 banki portfóliót vizsgálnak át, a felügyeletük alá tartozó bankok összes kockázatos eszközének mintegy 58 százalékát vizsgálják majd át kockázati kitettség szempontjából, ez összességében 3 720 milliárd eurónyi eszköz értékelését jelenti.

Az SSM által elvégzett stresszteszt az egyik legfontosabb előkészítő lépése a készülő európai bankuniónak, amely keretében az ECB idén novembertől átveszi a nemzeti felügyeleti hatóságoktól a 128 legnagyobb, s rendszerszinten legfontosabb európai bank felügyeletét.

A vizsgálat azt próbálja meg kideríteni, hogy a 2013 decemberi állapot alapján mely európai bankok tőkeellátottsága megfelelő, s hogyan reagálna az európai bankrendszer a különböző sokkhelyzetekre.

A vizsgált vészforgatókönyvek közül az első az lenne, ha hirtelen masszívan emelkedésnek indulnának világszerte a kötvényhozamok, a befektetők hirtelen kockázatkerülővé válnának különösen a feltörekvő gazdaságok vonatkozásában.

A másik a jelenleg is gyenge kereslettel rendelkező országok esetében a hitelportfóliók további romlásának lehetőségét és ennek hatásait próbálja felmérni.

A harmadik azt az esetet vizsgálja, mi történne, ha problémás országokban hirtelen leállnának a szükséges költségvetési reformfolyamatok, s emiatt a befektetők bizalma megrendülni azok hosszútávú finanszírozási képességeiben.

A negyedik esetben arra keresik a választ, mi történne, ha a tőkepótlásra szoruló bankok nem tudnák végrehajtani a szükséges tőkebevonást.

A teszt eredményét várhatóan októberben teszik közzé. A cél, hogy a vizsgált pénzintézetek Tier 1 mutatója az alap forgatókönyv szerint ne süllyedjen 8 százalék alá, s a vizsgált stresszhelyzetekben se legyen alacsonyabb 5,5 százaléknál. Ha valamely bank az alap forgatókönyvnek nem felel meg, akkor 6 hónap alatt kell tőkehelyzetét rendeznie, míg ha az extrém sokkhelyzetek során kerülne bajba, a tőkebevonásra 9 hónapot kap majd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!