A Theranos alapítója, Elizabeth Holmes szerdán érkezett meg egy kaliforniai szövetségi bíróságra, ahol megkezdődött a szilícium-völgyi sztár elleni csalás vádjával indított per. Holmes-t azzal vádolják, hogy hazudott az egykor 9 milliárd dollárra értékelt, mára megszűnt vérvizsgálati startupjáról – írja a Reuters.

Holmes otthagyta a Stanford Egyetemet, majd elindította Theranost 2003-ban, 19 éves korában. Holmes egyből megragadta a szalagcímeket az elképzelésével: egy kis gép, amely képes vérvizsgálatokat elvégezni a boltokban és otthonokban egyaránt, ráadásul egy csepp vérből temérdek esetleges betegséget képes kimutatni.

A The Wall Street Journal 2015-ben arról számolt be, hogy a Theranos eszközök hibásak és pontatlanok voltak. Ez lefelé tartó spirálba űzte a vállalatot, amely számos nagybefektetőt meggyőzött, köztük Rupert Murdoch médiamogult és az Oracle társalapítóját, Larry Ellisont.

Holmes, aki tanúskodhat a tárgyaláson, ártatlannak vallotta magát. A Theranos korábbi vezetője, Ramesh "Sunny" Balwani, aki a tervek szerint külön fog bíróság elé állni, szintén ártatlannak vallotta magát.

Az ügyészek szerint Holmes és Balwani 2010 és 2015 között becsapta a befektetőket, és megtévesztette a betegeket, amikor a vállalat elkezdte kereskedelmi forgalomba tenni tesztjeit, többek között a Walgreens társaságon keresztül.

A múlt hónapban nyilvánosságra hozott bírósági iratokból kiderült, hogy Holmes, aki romantikus kapcsolatban állt Balwanival, azt állította, hogy érzelmileg és pszichológiailag bántalmazta őt. Balwani tagadta a vádakat.

Holmes ügyvédei azt mondták a bírósági iratokban, hogy "nagyon valószínű", hogy tanúvallomást fog tenni, és tanúskodik arról, hogy a kapcsolat hogyan befolyásolta a mentális állapotát. A vádlottak ritkán tanúskodnak a saját tárgyalásaikon, mert ez megnyitja őket az ügyészek potenciálisan kockázatos keresztkérdései előtt.

A védelem és a vád több mint 140 lehetséges tanút azonosított az ügyben, köztük befektetőket és a Theranos korábbi alkalmazottait.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!