Néhány nap leforgása hatalmasat fordult a világ a befektetői tanácsadók körében - írja Mark Hulbert, a Marketwatch szakírója és a Hulbert Financial Digest alapítója. A szakértő által számolt HSNSI index, amely a szemlézett több mint száz tőkepiaci hírlevélíró által javasolt átlagos részvénykitettséget méri, három nap leforgása alatt elképesztő magasságba ugrott. Míg múlt hét pénteken még csak 25,2 százalékon járt az index, addig keddre értéke 60,8 százalékra emelkedett.


Ez mindenképpen rossz jel a részvényárfolyamok szempontjából rövidebb távon, hiszen azt jelenti, túl sokan kezdenek lenni az optimisták a befektetők körében ahhoz, hogy tovább tudjanak emelkedni az árfolyamok, legalábbis az ellentét-analízisben hívők szerint. Ha már mindenki felszállt a száguldó vonaktra, akkor ki fogja azt tovább tolni? Ilyen magas értéket az index utoljára idén áprilisban, az előző piaci csúcsok környékén vett fel a mutató, akkor valamivel 65 százalékon tetőzött, mielőtt vaskos korrekcióba kezdtek volna a piacok. Néhány nappal később ütött be a több mint ezerpontos Dow-esést hozó villámkrach.


A pesszimista hangulat, amely július óta kísérte az emelkedést így néhány nap alatt fordult meg, ami ritkaságszámba megy a piacon - írja Hulbert. Véleménye szerint a legjobb dolog, ami a középtávon történhet a piaccal az lehet, ha a következő korrekcióban a piac pánikszerűen visszalendül a pesszimista állapotba, s így az árak kapaszkodhatnának tovább a félelem falán.


Emlékezetes, hogy júliusban és augusztusban milyen szélsőségesen pesszimista hangulatba kerültek a befektetők, s ez jó alapot nyújtott az őszi emelkedésre az amerikai részvénypiacon.

Az általunk is követett hangulati mutatók a múlt héten még szintén nem jeleztek szélsőséges optimizmust a befektetők körében, igaz, a kisbefektetői hangulatot mérő AAII felmérésben az ősz folyamán már voltak erre utaló jelek, az Investor Intelligence Services adataiban azonban még nyoma sem volt ennek. Azonban mindkét felmérés még a Fed QE2-ről szóló bejelentése és a Dow Jones Industrial új éves csúcsra történő kapaszkodása előtt készült. A friss eredményekről természetesen beszámolunk majd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!